Ugrás a tartalomra

Párhuzamos találkozások

2016. május 29. vasárnap
A Demjén iskola a Határtalanul program segítségével utazott Erdélybe
Párhuzamos találkozások

A Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola 7. osztályos tanulói Erdélyben jártak az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Határtalanul program segítségével. Az iskola a Párhuzamos találkozások címet adta az idei erdélyi kirándulásnak, amelyen negyvenhárom tanuló vett részt.

A hetedik évfolyam ötnapos kirándulása során a pedagógusok nem arra törekedtek, hogy múzeumokat, kihalt tájakat, skanzeneket nézzenek meg a diákok. A fő cél az volt, hogy a diákok kapcsolatokat építsenek ki az ott élő erdélyi magyarokkal, és hogy magukénak érezzék Erdélyt. – A célunk az volt, hogy lássák, a magyarság több mint országhatárok közé szorult állampolgárok összessége. Közösség, amelybe tartozunk, amely összetartozik – mondta Bencze Péter, az iskola igazgatója.

Ettől függetlenül természetesen a kirándulások sem maradtak el. A diákok az első napon a Királyhágón áthaladva Bánffyhunyadon és Körösfőn nézték meg a kalotaszegi református templomokat, majd este a marosvásárhelyi református vártemplomban a tiszteletes fogadta a tanulókat, aki a helyi magyarság és a gyülekezet életéről tartott megható előadást. Jártak Farkaslakán, Tamási Áron szülőházában, Korondon, Szovátán és Szejkefürdőn is. A gyerekeknek hatalmas élmény volt a Jézus szíve kilátó Székelyszentléleken, ahová gyalog másztak fel. A negyedik napon Marosvásárhely látnivalóit nézhették meg, közelebbről tanulmányozhatták a helyi szecessziós emlékeket. Ugyanezen a napon, délután Székelyudvarhelyre mentek a gyerekek, ahol egy városi versenyen ismerkedtek meg a székelyekkel. Sok fényképet készítettek és beszélgettek a helyiekkel. Az utolsó napon a tordai sóbányába látogattak, ami mindenkit ámulatba ejtett. A határ átlépése előtt még Nagyváradon sétáltak egyet. A diákok szálláshelye mindvégig Mezőmadarason és Mezőpaniton volt. Mindkét helység Marosvásárhely mellett található, egy szép magyar református településen. A Budafoki Református Egyházközség 25 éve ápol testvérgyülekezeti kapcsolatot a mezőpaniti gyülekezettel.

– Párhuzamos találkozások. Két magyarság párhuzamos története találkozott egymással. Nem a végtelenben, mint a marosvásárhelyi Bolyai elméletében, hanem Erdélyben keresztezte egymást. És most már tudjuk: van egy párhuzamos közösség, ami a miénk is – összegezték a kísérő tanárok az ötnapos kirándulást. (Viszkocsil Dóra)