Ugrás a tartalomra

„Sokat tanultam a gyerekektől” - Videóval frissítve!

2017. március 22. szerda
Halász Judit, királynőt játszik, gyerekdalt énekel
„Sokat tanultam  a gyerekektől” - Videóval frissítve!

A Klauzál Házban nem először lépett fel Halász Judit, szinte már hazajár Budafok-Téténybe. Legutóbb, a Családi Vasárnap fő műsorszáma volt gyerekdalokkal, természetesen megint telt házzal.

A művésznő a bő egyórás műsora után kicsit fáradtan, de szívesen válaszolt kérdéseinkre:

– Jó érzés lehet, hogy ennyi gyerek szereti. Odahaza hány unoka várja?

– Három, egy kilenc, egy tizenegy és egy tizenkét és fél éves. Nekik azonban soha nem az az éneklő nagymama voltam, aki rendszeresen dalokkal altatta őket, hanem az a nagyi, aki néha elsózza az ételüket. 

– Nehéz lekötni a gyerekek figyelmét?

– Attól függ hány évesek, három, négy vagy nyolc évesek. Több mint negyven éve énekelek nekik – 1973-ban jelent meg az első gyermeklemezem –, azóta volt idő kitapasztalni mi kell nekik, hogyan kell bánni velük a színpadról. Ez is egy szakma, más, mint a színházi előadás, meg kellett tanulnom ennek a műfajnak is a csinyját-binyját.  Sokat tanultam a gyerekek viselkedéséből, reakcióiból.

– Sokat lép fel vidéken is. Ott másként reagálnak műsorára, például a falusi gyerekek, mint a fővárosiak?

– A legeldugodtabb falvakban, ahol ritkábban jutnak el koncertre a gyerekek és ahová mi is ritkábban jutunk el, talán még csodálkozóbb szemmel néznek ránk, mint itt, ahol sűrűbben megfordulunk. Minden koncert más, más a hangulata, de egy közös bennük, nem maradhat ki a egyikből sem a Mici Mackó és a Boldog születésnap.   

– Ön szerint sokat változtak a gyerekek negyven év alatt, mióta nekik énekel? Máshogy szól ma hozzájuk, mint évtizedekkel korábban?

– A változást nem elsősorban az előadásaimon, mint inkább a családomban érzékelem. Nagyon felgyorsult az idő, sok a technikai újdonság, aminek rabjaivá válnak, ezért jóval nehezebb mással lekötni őket, mint régebben, de a gyerekek legfontosabb tulajdonságai szerintem nem változtak. Számukra legfontosabb ma is a biztonság, a szeretet, a törődés és persze a játék. A gyerekekhez nem kell másként szólni, mint a felnőttekhez, csak ők még kevesebbet tudnak a világról, kevesebb tapasztalattal rendelkeznek.

– Mindig ilyen sokan várják meg a koncert végén, mint itt, a Klauzál Házban?

– Igen, a verseknek és a jó zenének köszönhetően. S talán az én előadásomnak is, amivel sikerült eltalálnom a barátságukat elnyerő hangot.

– Fél évszázada a Vígszínház nagy családjához tartozik, ahonnan az egyik tag, Tahi Tóth László most már hosszabb ideje hiányzik betegség miatt…

– Nem véletlenül vagyok ilyen régóta hűséges ehhez a családhoz. Laci nagyon hiányzik nekünk, sajnos nem sokat tudunk az állapotáról, de bízom benne, hamarosan újra köztünk lesz. 

– Sok feladata van a színháznál?

– Amíg ifjabb koromban egy évadban három-négy bemutatóval voltam elégedett, most már eggyel is. Nemrég az Audiencia című darabnak volt a bemutatója, amelyben II. Erzsébet királynőt játszom, igen nehéz szerep. Jólesik kikapcsolódnom gyerekdalokkal.

(Temesi László)

A Promontor Tv össszeállítása: