Ugrás a tartalomra

Sportban a hagyomány

2015. október 09. péntek
ÁLLÁSPONT - Szepesfalvy Anna alpolgármester
Sportban a hagyomány

Budafok-Tétény kisváros a nagyvárosban. Sokszor mondtuk már, sokszor le is írtuk, a zászlónkra tűztük. Tartalommal azonban különösen olyankor telik meg, mikor megélhetjük a hagyományainkat és a közösségi élményeinket. 

Ilyen közösségi sportélmény a Futafok is, amit idén harmincadjára rendezhettünk meg. Nagyszerű azt látni, hogy harminc év alatt hová tudott fejlődni ez a pár tucat versenyzővel elindult rendezvény. Rég túlnőttünk már azokon a kereteken, amiket a Futafok megalapítói az induláskor, akár legmerészebb álmaikban is el tudtak képzelni. Az iskolás korosztályt bővítettük, óvodások szülőkkel, vagy a bátor futamban akár szülők nélkül is futhatnak, első élményeiket megszerezve a mozgás és a sport örömében. De a felnőtteknek is van mit kínálnunk, így igazi, aktív családi programja lett ez a kerület életének. Így 5000 egyéni nevezővel és az őket kísérő szurkoló családtagokkal, barátokkal, pedagógusokkal a részvétel immár meghaladja a tízezer főt is.

Több újdonsággal is szolgált az idei verseny. A szervezők fontosnak tartották, hogy a résztvevők körét még szélesebbé tegyék, ezért megszervezték a Minden sport mindenkié futamot. Ebben a Fogyatékkal élők Diáksport Szövetsége és a paralimpiai bizottság jóvoltából sérült gyerekek és paralimpikonok futhattak együtt ép társaikkal és azokkal az élsportolókkal, akik vállalták a felkérést, hogy személyes jelenlétükkel is erősítsék a futam jelmondatát: a sport márpedig mindenkié! Megindító volt látni azt a lelkesedést, amivel a nagy nevű paralimpikonok, olimpikonok csatlakoztak ehhez a kezdeményezéshez, de még ennél is meghatóbb volt az örömet látni a sérült gyerekek és a velük futó ép kerületi iskolások arcán, mikor a bemutató táv teljesítése után célba érve mindannyian érmet kaptak a nyakukba az együtt teljesített táv elismeréseként.

Másik fontos újdonság volt a kerületi Fidelitas kezdeményezése. A fiatalok azzal keresték meg a szervezőket, hogy szeretnének jótékonysági sütivásárt tartani a kárpátaljai gyerekek megsegítésére. Kerületünk vezetői idén indították útjára azt a kezdeményezést, melyhez rengeteg önkormányzat csatlakozott, hogy az ukrajnai háborús helyzet miatt nehéz helyzetbe került kárpátaljai magyaroknak segítsünk. Ez a kezdeményezésünk odáig nőtte ki magát, hogy partneri megállapodást kötöttünk Mezőkaszony településsel, hogy ne csak általánosságban tudjuk a segítséget nyújtani, ne csak hivatal és hivatal között jöjjön létre kapcsolat, hanem ember és ember között is. Éppen ezért örültünk a fiatalok megkeresésének. Sokszor halljuk, hogy a mai fiatalokat semmi nem érdekli, csak az internet, meg a modern telefonok, számítógépek. Úgy gondolom, hogy értékes közösségteremtő erő az, ha fiatal tud példát mutatni fiatalnak önzetlenségből, segítőkészségből, egymásért érzett felelősségből. A sütit vásárló kerületiek pedig ismét bebizonyíthatták, hogy azért vagyunk kisváros a nagyvárosban, mert igazi közösségként figyelünk szűkebb-tágabb környezetünkre. Köszönjük szépen!