Ugrás a tartalomra

Szerelme a sport és a bor

2015. augusztus 17. hétfő
Sauska Krisztiánról, a mérnökből lett híres borászról a Sauska-borászat képviselője, Katona Dániel beszélt lapunknak
Szerelme a sport és a bor

– A villányi és a tokaji borvidéken gazdálkodunk – mondta Katona Dániel. – Legsikeresebb a rosé, a Siklósi 7-es és a Tokaji Cuvée, azonban 2009-ben a Villányi Cuvée 5-tel nyertük Londonban az eddigi legrangosabb díjat, amely a bor Oscarnak felel meg. A Decanter World Wines Awardra harminckét kategóriában tizenötezer (!) bort neveztek be. A Bordeaux-i házasítások igen erős mezőnyében vittük el a pálmát!
 – Egy ilyen hatalmas elismerés mit hoz a konyhára a pincészet életében?
– Természetesen felfigyeltek ránk, nemcsak idehaza, de a világban is. Minden nemzetközi sikernek komoly hozadéka van, és arra kötelez bennünket, hogy tartsuk a színvonalat. Nemrég Londonban ismét fontos díjat nyertünk, a 2011-es Cabernet Franc borunk regionális aranyérmet nyert, és a Bordeaux-i Vinexpón is bemutatták. Nagyon fontos számunkra, hogy a száraz tokaji borokat is kezdi elismerni a nagyvilág, ezt igazolja a Medve furmintunk friss aranyérme is az International Wine Challenge-en.
– Sauska Krisztián azt nyilatkozta valahol, hogy „nem vagyok borász, erős amatőr borkedvelőnek vallom magam”. Ahhoz képest sokra vitte ebben a szakmában is.
– A Sauska család, a férj és a feleség, de még a gyermekeik is évtizedek óta a bor szerelmesei, s azt is sokszor hangoztatták: „a borászat inkább szenvedélyük, mint üzlet”. Érdemes felidézni még egy nyilatkozatát Sauska Krisztiánnak, miszerint: „Szeretjük a bort, keressük a titkait és tanulunk belőle. A titok, hogy minden szakmában következetesnek kell lenni! Mi teremtünk, de a Jóisten dönti el, mi az alap, amiből abban az évben megpróbálhatjuk kihozni a maximumot.” Mi mindig azon vagyunk, hogy kihozzuk a szőlőből a maximumot.
– Mit hoznak el Budafokra? Mennyire ismerik a borfesztiválunkat, hiszen itt szeptemberben állítanak ki először?
– Vendégként már többször megfordultunk itt, és mindig nagyon tetszett a rendezvény. Ezért is jövünk most örömmel tokaji száraz fehér- és villányi vörösborainkkal. Budafok hiteles hely, komoly tradíciókkal, amelyeket éppen az ilyen rendezvények fognak ismét életre kelteni. Szívesen vagyunk itt, különösen, mert első tokaji pezsgőinket is bemutathatjuk a magyar pezsgőkészítés bölcsőjében.

(Temesi László)