Ugrás a tartalomra

Szörényi Levente Tétényben

2018. szeptember 16. vasárnap
A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas muzsikus a Zene világnapján látogat el a kerületbe
Szörényi Levente Tétényben

A Zene világnapja alkalmából Szörényi Leventét üdvözölhetjük a Klauzál Ház színpadán. A Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző, gitáros, énekes, szövegíró a nyolcvanas években Illés- és Fonográf-számokat játszó Verkli együttes meghívására érkezik e jeles napra. A „mester” az akkoriban általa támogatott zenekar koncertjén a dalok születésének soha nem hallott körülményeiről és az azokkal kapcsolatos élményeiről beszél majd, visszaemlékezéseit pedig zenei betétekkel illusztrálja.

Szörényi Levente, aki könnyűzenészként Presser Gábor után másodikként kapott Erkel Ferenc-díjat, már a 60-as évek elején ismert gitárosnak számított. Több zenekar is hívta zenésztársnak, de ő testvérével, Szabolccsal Illés Lajos kérésének tett eleget. 1965-ben csatlakozott az Illés zenekarhoz, ahol Bródyval szerzőpárost alkotva olyan ikonikus dalokat szerzett, mint a Sárga rózsa, az Amikor én még kissrác voltam, a Ne gondold vagy a Little Richard. 1974-ben megalapította a beatkorszak legendás bandáját, a Fonográf együttest, amelynek frontembere és zeneszerzője volt. Az 1984-ig tartó időszak sikerszámai közül talán a legnépszerűbbek a Viktória, A széllel szemben és A szombat esti lány, de kétszáznál több szerzeménye közül nehéz a választás. Nevéhez az önálló dalokon kívül több filmzene, sikeres rockopera és színpadi mű fűződik, például az István, a király, hogy csak egyet említsünk közülük.

Szörényi Levente legendás dalait a 80-as évek elején a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karának négy hallgatójából alakult Verkli zenekar játszotta és játssza idén, a Zene világnapján is.

Az együttes 1982-ben vette fel első nagylemezét, amelynek egyik oldalán Illés-, a másikon Fonográf-dalok szólalnak meg előadásukban. A stúdiófelvételekkor a fiatal zenészeknek komoly segítséget nyújtott Szörényi Levente, aki nemcsak szakmai útmutatást adott a négy fiatalembernek, de saját hangszerét is kölcsönadta a jobb hangzás érdekében.

A Verkli együttes énekes-gitárosa Magyar László, aki néhány éve megalapította a fiatalokból álló Klauzál Gitár Bandet, hogy e korszak zenéjét népszerűsítse körükben. A zenekar további tagjai: Kölcsényi Attila alapító tag (szólógitár), Soós Balázs (basszusgitár) és Tiba Sándor (dob). A szeptember 29-én 19 órakor „Add a kezed” címmel kezdődő koncerten a Verkli zenekar mellett fellép a Klauzál Gitár Band és a Csilingelő Gyermekkórus is. A programot az aulában látható rocktörténeti kiállítás teszi teljessé.

(Tamás Angéla)


Szörényi Levente Tétényben