Ugrás a tartalomra

Szoros eredmény a kerületben

2018. április 11. szerda
A választókerületünkben Molnár Gyula vezet, Budafok-Tétényben Németh Zsolt kapta a legtöbb szavazatot. Végleges eredmény szombatra várható
Szoros eredmény a kerületben

Szoros eredmény a kerületben

Kétharmados eredményt ért el a Fidesz–KDNP a 2018-as ország­gyűlési választáson. A fővároson kívül alig akad olyan választókerület, ahol az ellenzék nyerni tudott. Az MSZP és a Párbeszéd szövetsége pedig csak két-három százalékkal ugrotta meg a 10 százalékos küszöböt. A Fidesz–KDNP a lapzártánk idején elérhető adatok szerint a szavazatok 49,23 százalékát, a Jobbik 19,47 százalékát szerezte meg. Az MSZP–Párbeszéd 12,34 százalékkal szintén bejutott a parlamentbe, ahogyan a Demokratikus Koalíció is, amelyre a választók 5,58 százaléka szavazott. Az LMP 6,93 százalékon végezhetett. A mi választókerületünkben, Dél-Budán várhatóan Molnár Gyula, az MSZP–Párbeszéd elnöke nyer, nagyon szoros versenyben: a szavazatok 41,49 százalékát szerezte meg a fideszes jelölt, Németh Zsolt előtt, akire a szavazók 40,13 százaléka voksolt.

Szoros eredmény a kerületben A különbség mindössze 778 szavazat az előzetes eredmények szerint, de ez még nem végeredmény, mert a 9-es szavazókör adatai ebben még nincsenek benne. Ez a szavazókör az átjelentkezettek és a külképviseleti szavazás voksainak számlálására kijelölt szavazókör. Ezeket a voksokat szombaton, a szavazókörben lakók szavazatival együtt számolják össze, a végeredmény csak ezeknek az adatoknak az ismeretében alakul ki.

A rendszerváltás óta soha nem volt még ilyen szoros verseny a parlamenti mandátumért a kerületet magába foglaló választókerületben. Rekordmagasságú volt a választási részvétel is nálunk, a szavazásra jogosultak 78,1 százaléka járult az urnákhoz. A harmadik helyen Staudt Gábor, a Jobbik képviselőjelöltje végzett 9,13 százalékkal, Pitz Dániel, az LMP politikusa 4,2, Orosz Anna a Momentum részéről 2,77, Hotz Antal, az MKKP jelöltje 2,04, Szeibert Márton, az AQP támogatottja 0,24 százalékkal fejezte be a választást.

Az előzetes eredmények szerint a mi kerületünkben Németh Zsolt kapta a legtöbb szavazatot, 41,61 százalékot. Molnár Gyula itt nem érte el a negyven százalékot sem, csak 38,91 százalékot szerzett. Németh Zsolt Fidesz-KDNP-s jelölt Budafok-Tétényben 857 szavazattal előzte meg vetélytársát.

A különbség tehát itt számban és százalékban kifejezve is nagyobb: Fidesz-KDNP jelöltje, Németh Zsolt jóval nagyobb arányban nyert a XXII. kerületben, mint ellenfele az egész választókerületben. A győztes országgyűlési képviselővel a terveink szerint a végleges eredmények megszületése után készítünk interjút. (VH)