Tudósok eszmecseréje a Tomori Pál Főiskolán
Nemzetközi konferencia a regionalizmus gazdasági és társadalmi hatásairól
2029-09-14

Kerületünkben az elmúlt évtized legjelentősebb tudományos seregszemléjét, az Enyedi György-emlékkonferenciát tartották meg 2017. szeptember 8-án Budafok-Tétényben, a Tomori Pál Főiskola szervezésében.

Korunk egyik legnagyobb társadalomföldrajz-tudósára nem is lehetne méltóbban emlékezni, mint ráirányítani a figyelmet arra, hogy napjainkban milyen kihívásokat teremtenek a gazdasági régiók és a településtípusok közötti fejlettségi eltérések – fogalmazott megnyitóbeszédében Meszlényi Rózsa. A Tomori Pál Főiskola rektora hangsúlyozta, hogy Enyedi György professzor munkássága nélkül nem beszélhetnénk magas színvonalú regionális tudományról Magyarországon és a Kárpát-medencében.
A konferenciát, ahol elhangzott, hogy a falvak nemcsak befogadói és elszenvedői a városi hatásoknak, hanem sajátos fejlődési dinamizmusuk van, az Enyedi György Regionális Tudományi Alapítvány és a Magyar Regionális Tudományi Társaság támogatta.

A plenáris ülésen Rechnitzer János professzor a területi politika kettősségéről beszélt, majd Szirmai Viktória az európai régiók eltérő fejlettségéből adódó társadalmi konfliktusokról fejtette ki álláspontját.

Akiket nem vonzanak a túlságosan elméletinek tűnő gondolatmenetek, azok Lux Gábor előadásából megtudhatták, milyen módon enyhíthető a feldolgozóiparban a magyar tulajdonú kis- és középvállalatok tőkefüggősége. Köbli Ádám a magyar fürdővárosok fenntartható fejlesztéséről ismertette kutatási eredményeit, Lakócai Csaba pedig arról szólt, hogy milyen szerepe van a kisebb-nagyobb járások, régiók gazdasági megerősödésében a helyi fizetőeszközöknek.

Edita Stojic Karanovic és Kristijan Ristic, a belgrádi Union Nikola Tesla Egyetem tanárai a határon átnyúló régiók együttműködésének gazdasági, illetve kulturális eredményeit ecsetelték.

A konferencián több mint húsz előadást hallgatott meg a nagyszámú érdeklődő, a legtöbben a negyedik ipari forradalom várható hatásait elemző gondolatmeneteket, majd az erre reagálók parázs eszmecseréjét követték. A rendezvény végén elhangzott, hogy a Tomori Pál Főiskola a jövőben sem feledkezik meg Enyedi György munkásságának ápolásáról, és várhatóan jövőre ismét Budafok-Tétény ad otthont a regionális tudományok seregszemléjének. (SENGEL FERENC)