Ugrás a tartalomra

Újabb európai projektbe kapcsolódunk be

2016. június 03. péntek
ÁLLÁSPONT - Szepesfalvy Anna alpolgármester
Újabb európai projektbe kapcsolódunk be

Önkormányzatunk arra törekszik, hogy a kerület számára minél előnyösebben vegyen részt az európai programokban és együttműködésekben. Ennek egyik módja a pályázatokon való részvétel. Nemcsak a hazánkban kiírt pályázatok, hanem az úgynevezett közvetlen brüsszeli források is megcélozhatók. Külső szakértő segítségével két pályázatot adtunk be: ebből a „YouInHerit – A fiatalok bevonása hagyományos mesterségek és áruk innovatív felértékelésére és felélesztésére, a városi régiók attraktívabbá és versenyképesebbé tételére dinamikus korunkban” című a pályázatunk támogatásban részesült. A pályázatot vezető partnerként adtuk be.

 A hagyományos áruk, a ma is művelt mesterségek értékes, de törékeny részei gazdag kulturális örökségünknek, ezen túl pedig Európa identitásának alapelemei is. Egyes tradicionális mesterségek és az általuk előállított áruk hagyományos formájukban a kihalás közelébe kerültek. Az így elvesző kulturális érték pedig már nem járulhat hozzá a helyi közösség kohéziójához, a helyi és ezáltal a regionális versenyképességhez sem. Napjainkban a klasszikus termékek és mesterségek újrafelfedezésében tetten érhető, hogy az emberek a helyi, tradicionális értékeket előnyben részesítik a globalizált, „egyen” termékekkel és szolgáltatásokkal szemben. A fiatal generációk sajátos szemlélete és az információs társadalom hatása szükségessé teszi, hogy felhasználjuk kreatív gondolkodásmódjukat és innovatív ötleteiket. 

A júniusban kezdődő projekt három évig tart, lengyel, olasz horvát és szlovén partnerekkel.

A horvátországi Vodnjan megújít egy régi olíva-kereskedőházat, ami így kezdőponttá, információs hellyé és képzési központtá válik a fiatal olívaolaj-készítők körében. A szlovén Piran a só készítésben rejlő kulturális értékek fejlesztésére koncentrál a piráni múzeum installációinak megújítása során, úgy, hogy ebbe a folyamatba bevonják a fiatalokat tudásmegosztó műhelyek és egyéb helyi események segítségével. Az olaszországi Venetóban pedig az üzleti perspektívával rendelkező, fiatal csónakkészítő mesterek képzését tervezik, azon szükséges tudás és új technikák átadásával, amik egy sikeres üzleti modell kialakításához szükségesek. Lengyelországban Pomurje régió egy „malomút” megvalósításán fog dolgozni, míg Mazovia régi sörfőző üzemekhez kapcsolódó eszközök fejlesztését fogja végrehajtani. Ezek során interaktív tréningeket és gyakorlati képzéseket valósítanak meg párhuzamos fejlesztési sorozat által, ahol egy Úti navigátor alkalmazást fejleszt Pomurje, és a régi sörfőző üzemeknek talál új funkciót Mazovia. 

Budafokon két célcsoportot is be szeretnénk vonni a pilot akciók sorába, a fiatal vállalkozókat és a Soós István Borászati Szakközépiskola és Szakiskola tanulóit. Azt fogják közösen vizsgálni, hogy miként lehet a borászatokat a helyi látványosságok körébe emelni és ezzel a turisztikai kínálat bővítésére felhasználni. Ezt terveink szerint egy „Nyitott Pincék” kezdeményezéssel lehet tesztelni, hogy első kézből kapjunk visszajelzést munkánk eredményéről.