Ugrás a tartalomra

Velünk majálisozik az örökifjú jampi

2016. április 20. szerda
A rock and roll hazai királyának napjainkig csaknem harminc albuma jelent meg
Velünk majálisozik az örökifjú jampi

Fenyő Miklós a majálisra érkezik kerületünkbe, hogy a Klauzál Ház előtti parkolóban fergeteges koncerten találkozzon rajongóival. A rock and roll koronázatlan királyának napjainkig csaknem harminc albuma jelent meg, több mint hatmillió lemezt adtak el a dalaival, és nevéhez olyan slágerek kötődnek, mint a Csavard fel a szőnyeget, a Limbó Hintó, a Napfény a jégen vagy az Angyalföldi pálmafák.

A rajongóival, közönségével való kapcsolatáról Egy pillanat veled címmmel zenés portréfilmet forgattak, megörökítették pályafutásának kezdetét zenés darabban és filmen (Made in Hungária), színpadra állították a Hotel Mentholt, bemutatták Tasnádival írt musicaljét, az Aranycsapatot, és Egy Jampi szív címmel egy az életéről szóló kötet is napvilágot látott.

Az utóbbi közel húsz évben megszoktuk, hogy augusztusban Fenyő-koncertre megyünk a Margitszigetre, amiről az előadóművész szűkszavúan megjegyezte, hogy „ez már hagyomány. Igyekszünk tisztelni. Augusztus 27-én valami készül Pest-Budán”.

- Lassan fél évszázada, hogy első szerzeményével berobbant a magyar könnyűzenei életbe. Miért arathatott akkora sikert a hatvanas évek végén a Csavard fel a szőnyeget, és a mai napig vajon miért nem veszített egy jottányit sem a népszerűségéből?

- Mármint a Csavard fel népszerűségéből? Ez akkoriban amolyan lázadó, szókimondó, jogainkért kiálló dolog volt. Mellesleg jó házibulizene. Többgenerációs siker. A korabeli fiatalok továbbadták gyerekeiknek, unokáiknak. Ahogy mondani szokták: ezen nőttünk fel...

– Mi vezetett a kezdetektől nagyon sikeres, közel húsz évig működő Hungária együttes átalakulásához, felbomlásához?

– Az idő meghozta a maga igazságait. A tehetség egy ideig összekovácsolja, egy idő után szétfeszíti az egységet. Különböző elképzelések, szakmai, ideológiai és üzleti elgondolások az egyénnek új irányokat mutatnak. Ha egy együttes tagjai a sikerek csúcsán úgy érzik, eljött az ő idejük, akkor bizony elindulnak saját útjukon.

– Ezek szerint nem sajnálja, hogy a nyolcvanas évek elején szólókarrierbe kezdett.

– Soha nem bántam meg. A korábbi rajongók kezdetben csak figyeltek, aztán idővel eldöntötték, mennyit érek.

- Koncertjein azért szerephez jutnak a jól bevált Hungária-slágerek is?

– Hungária-slágerek? Bármikor szívesen, szeretettel.

– Az utóbbi időben keveset olvasni önről, pedig 69. születésnapján is óriási bulit csapott a Barba Negrában. Milyen műsorral és milyen felállással ünnepelt?

– Ezek szerint nem keveset lehet hallani rólam, hanem épp ellenkezőleg. Lásd a hivatkozott születésnapi koncertet. Azonkívül megannyi fellépés Pest-Budán és az ország különböző pontjain, valamint színházi események a darabjaim kapcsán. Ahol a munkásságomról kérdeznek, ott rendszerint meg is nyilvánulok. Aki keres, az talál. Jó volt a születésnapi koncert magamnak, rajongóimnak és érdeklődőknek egyaránt. Szerzeményeim és tudásom legjavát adtam zenekarral, tánckarral.

– Mi várható a budatétényi koncerten?

– Élőkoncert, zenekar, tánckar és a nagy idők dalai. Ennyit ígérhetek, a többi a közönségen múlik. Örömmel várom!

(Tamás Angéla)