Ugrás a tartalomra

Vérpezsdítő latin jazz tűzpiros gitáron

2017. május 16. kedd
Tátrai Tibor lesz a sztárvendége a Révész Richárd Latin Triónak a Promontor Kertvendéglőben
Vérpezsdítő latin jazz tűzpiros gitáron

Nem mindennapi koncert lesz május 17-én a Promontor Vendéglőben, a Tavaszi Művészeti Fesztivál részeként. A Révész Richárd Latin Trió sztárvendégeként a Liszt-díjas Tátrai Tibor szórakoztatja majd a közönséget virtuóz gitárjátékával. 

A tavaly érdemes művész elismerésben részesült zenész 1997-ben, a Budapest Kongresszusi Központban a blues királyával, B. B. Kinggel jammelt, tinédzserként Hank Marvin játéka ragadta magával, Jimi Hendrix volt a példaképe, és Radics Béla engedte fel először maga mellé a színpadra.

Az elmúlt közel fél évszázadban szinte minden emlékezetes rockbandának tagja volt, manapság pedig – a zeneszerzés mellett – kilenc formációban játszik.

– Nemrég ünnepelte hatvanötödik születésnapját. A Muzikum klubban adott koncerten az idén huszonhárom éves Magyar Atom zenekar tagjai gyönyörű, tűzpiros marcipánból készült, gitár alakú tortával köszöntötték fel. Meglepődött?

– Örültem a figyelmességnek, de nem lepett meg, mert a fiúk minden évben kitalálnak nekem valamit. Csodálatosan jó dolog ez, megadni egymásnak a tiszteletet. Pálvölgyi Géza is megkönnyezte a május elsejei Tátrai Band-koncerten, amikor hatvanadik születésnapján, a Tabánban a Happy Birthday to Gézát harminc-negyvenezer fiatallal együtt énekelve köszöntöttük.

– Kivételes eset, hogy a Révész Richárd Latin Trió vendégségbe hívja?

– Ez lesz a második közös bulink, de remélem, több is követi majd, mert Ricsiék nagyon jó fejek. Ilyen-olyan emlékzenekarok rendszeresen meghívnak, hogy zenéljek velük, de akkor a koncert előtt mást sem csinálok, mint ülök a gép előtt, és tanulom a nótákat. Ehhez már ennyi idősen nincs nagy kedvem. Amikor a trió ütőse, Czibere Józsi, akivel egyébként együtt játszom a Tátrai Trendben, átküldte az új lemezük anyagát, hogy válasszak belőle számokat, meghallgattam az ultra-szuper jazz zenét, és félve megkérdeztem tőlük, mi lenne, ha inkább ők tanulnák meg a latin korszakom nótáit. Azonnal belementek. Megállapodtunk három-négy dalban, és még a Csitári hegyek alatt című gyönyörűséget is összehoztuk.

– Mást vagy másképpen játszik a Tátrai–Szűcs Latin Duó, mint a Révész trió?

– Totyával (Szűcs Antal Gábor – a szerk.) mi nagyon nagy technikával elmuzsikált, „könnyű tánczenét” játszunk. Szépek a melódiák, egyszerűek és közérthetők a harmóniák, de ebben a bandában Révész Ricsi, a latin jazz kiváló zongoristája Fónay Tibi bőgőssel és Czibere Józsi ütőhangszeressel megerősítve nagyon komoly jazzt játszik, ők különleges színvonalú jazzband.

(Tamás Angéla)