Ugrás a tartalomra

Vezessünk óvatosan!

2018. február 20. kedd
Hétfő este óta folyamatosan havazik a Dunántúlon, közel 5000 tonna sót szórtak ki a munkagépek hétfő óta. Az autósokat arra kérik a szakemberek, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.
Vezessünk óvatosan!

A dunántúli megyékben, főleg délen hétfő este óta változó intenzitással havazik. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havazással érintett területeken még hétfőn elvégezte a szükséges megelőző szórásokat és a havazás óta folyamatosan dolgozik a szükséges hóeltakarítási munkákon is. A társaság folyamatos munkavégzése mellett a legintenzívebb havazásban érintett térségekben ugyanakkor egyes fő- és mellékúti szakaszokon téliesebb útviszonyokkal találkozhatnak a közlekedők.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának kedd 7 órai összesítése alapján a Dunántúlon, valamint Bács-Kiskun megyében havazik, Pest megye déli részén szállingózik a hó, a délkeleti országrészben pedig havas eső, eső esik. Az ország többi részén jelenleg csapadékmentes az idő. A gyorsforgalmi utak, a fő- és mellékutak mindenhol járhatók, de a Dunántúl déli és nyugati részén télies útviszonyokra számíthatnak a közlekedők, ott még átmenetileg lehet havas, latyakos szakaszokra számítani. A látási viszonyok általában mindenhol jók, viszont Pápa térségében 300 méter alá csökkent a látótávolság az intenzív havazás miatt. A hőmérséklet -6 és +6 fok között alakul, fagypont alatti értékeket jellemzően az ország északi felén, a magasabban fekvő területeken mértek.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. kedd reggeli összesítése alapján mintegy 330 munkagépe végezte a szükséges hóeltakarítási és síkosságmentesítési munkákat folyamatos rotációban az országos közúthálózaton. A preventív beavatkozásokat, vagyis az alászórási munkákat valamennyi területen elvégezték, kedd reggelig összesen mintegy 5000 tonna sót és 350 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a szakemberek. A hóeltakarítási munkákat hétfő este óta ütemezetten látja el a társaság. Ez azt jelenti, hogy első körben a gyorsforgalmi- és főutakon avatkoznak be, majd ezt követik a mellékutak. Az egyes területekre előre beosztott munkagépek körülbelül 30-50 kilométernyi utat tudnak egy fordulókörrel bejárni, egy ilyen beavatkozás, függően a forgalom nagyságától és a beavatkozási igényektől, domborzattól, mintegy 2-5 órát vehet igénybe, amit bizonyos esetekben többször is meg kell ismételni, főleg intenzív havazás esetén.

A közútkezelő szakembereinek folyamatos munkavégzése mellett is időszakosan télies útviszonyok lehetnek egyes térségekben, ezért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A legfrissebb és leggyorsabb információt a társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálatának munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként tesznek közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők.

Magyar Közút Nonprofit Zrt.

Kommunikációs osztály

Vezessünk óvatosan!