Ugrás a tartalomra

Vízipólósaink csatarendben

2017. március 19. vasárnap
Budafoki vízipólósokat kérdeztünk arról, mik az esélyeink a világbajnokságon
Vízipólósaink csatarendben

Magyarország sporttörténelmének egyik legnagyobb rendezvényére készül Budapest. Július 16-tól két hétig rajtunk a világ szeme, idehaza rendezik a vizes sportok világbajnokságát. Vízilabdacsapataink esélyeiről helybéli szakértők igazítanak el.

A hölgyeknél, uraknál javában zajlik a felkészülés, és a szövetségi kapitányok is nyilatkoztak a továbbjutási esélyekről a csoportsorsolást követően, többé-kevésbé visszafogottan. A nőknél Japán, Franciaország és Hollandia az ellenfél, a férfiaknak Franciaország, Ausztrália, Olaszország.

Budafok-Tétény közvetlenül érdekelt a nemzeti csapatok küzdelmeiben, hiszen Takács Orsolya helybéliként a medencében erősíti a nemzeti csapatot. A hölgyek a régi rivális, Hollandia ellen küzdhetnek nagyot, a franciák és a japánok könnyebb feladatnak látszanak, de egy világversenyen nincsenek edzőmeccsek.

A medencén kívül is erős Budafok-Tétény, de azt csak kevesen tudják, hogy kisvárosunk jegyzője, dr. Szántó János egykori vízilabdázó, a sportág önkéntes nagykövete.
– Ez egy régi szerelem, és nem múlik, én pedig hűséges típus vagyok. Szolnokon játszottam csodálatos éveket. Utánpótláskorúként az első osztályban, aztán a felnőtt OB 2-ben. A fürdőnadrág most sincs szögön, de lassan egy évtizede a magyar vízipólót elsősorban a medencén kívül szolgálom – mondta a Városházi Híradónak.
Dr. Szántó János szerint nem közhely, hogy a sportolás mennyire segíti az egészségmegőrzést, ami miatt egyre több lehetőséget kell biztosítani mindenkinek, főként a gyermekeinknek, a fiataloknak, hogy éljenek a lehetőségekkel.

– Budafok-Tétényben látható, hogy a sportról, az egészségmegőrzésről nem csak beszélnek, örömmel látom, hogy az önkormányzat a vízipólóra is figyel, és fejlesztéseket fontolgat – fejtette ki a jegyző, aki szerint: nem kérdés, ünnepre készülnek nyáron, bárhogy is végezzenek a mieink.

Az esélyekről úgy vélte, a nők és a férfiak is ott lesznek a legjobb nyolcban. Mindkét csoportban van legalább egy jó ellenfél, talán a férfiaknak nehezebb a dolga, akiknél új kapitány vitézkedik. – Hajtás lesz, kitesznek magukért. Ha nincs fegyelmezetlenség, a nőknél, férfiaknál ott vagyunk a négyben – összegzett a jegyző.
Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok, világbajnok, a PSN Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Vízilabda Szövetség társadalmi alelnöke, akinél nehéz a vízipólóhoz még inkább kötődő embert találni Budafok-Tétényben. Szerinte a férfiaknak egy hajszálnyival nagyobb a kihívás, mert az új kapitány, Märcz Tamás csapatot épít, és nem is titkolja, hogy a cél: Tokió, a 2020-as olimpia. – Már csak azért is nehéz a kapitány dolga, mert nincs mese, hazai pályán, fanatikus magyar közönség előtt kell fellépni, a szurkolók ünnepre készülnek, és nehezen hatja meg őket a mélyenszántó szakmázás, és ez jól is van így – vágott a közepébe Vári Attila. – Ritka és kegyelmi az a pillanat, amikor egy nemzet egyik legsikeresebb csapatsportágának a világversenyét hazai pályán rendezik. Biztos vagyok benne, hogy nem remegnek meg a lábak és a kezek. Egy magyar vízilabdás, ha álmából keltik fel, akkor is a maximumot nyújtja, ezek a hölgyek, urak vérbeli profik. Azt remélem, hogy mindkét csapatunk elsőként végez a csoportjában – tette hozzá. A szövetség alelnöke azt sem rejtette véka alá, hogy a hölgyeknél az elmúlt évek építkezése miatt stabilabbak az alapok. Ahogy mondta: esetleg a hollandok ellen lesz izgulnivaló a csoportkörben. – Egy bizonyos, teljes mértékben ki kell szolgálni a publikumot. Legyen bármis is a vége, olyan nincs, hogy lehajtott fejjel jöjjön ki valaki a medencéből egy világbajnokságon, amelyet a nemzet fővárosában, Budapesten rendezünk – szögezte le Vári Attila.

(Sengel Ferenc)

Vízipólósaink csatarendben

A kerületi Vári Attila jó eredményt remél