Ugrás a tartalomra

Wagner, Puccini és Rossini

2018. március 29. csütörtök
Március hónap művésze lett Huber József szobrász és festő
Wagner, Puccini és Rossini

Wagner, Puccini és Rossini Huber József 1943-ban született Budapesten. Nagy Aladár rajztanár hatására a képzőművészet már az általános iskolában meghatározó szerepet játszott az életében. További tanulmányait a Török Pál Képzőművészeti Gimnáziumban, bútordíszítő faszobrász szakon végezte. Ezt követően különböző önképzőkörökben fejlesztette képességét, először a BHG-ben, majd később a Ferenczi István művészeti szabadiskolában.

A Mészáros László Képzőművészeti Egyesület alapító tagja, 2003-tól tanára. 1988-ban felvették a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének szobrász szakosztályába. Első megbízása a Minerva-szobor lett, ami az V. kerületi Petőfi Sándor utcában található.

Fontosabb alkotásai: a köztársasági címer mintázása a Clark Ádám téri Alagúton, illetve a Lánchídon Benedek György szobrászművésszel közösen; a gödöllői királyi kastély dísztermének barokk csillárja és falikarjai mintázása; a Károlyi-palota (Irodalmi Múzeum) barokk berendezéseinek rekonstrukciója; Gróf Axel Douglas barokk stílusú kápolnájának belső díszítése és oltára (Krisztus életéből 12 dombormű elkészítése, illetve gyermekének síremlékére egy pihenő angyalt ábrázoló szobor készítése carrarai márványból, Németország).

2004–2010 között több kisplasztikai és pályázati munkát készített. Ebben az időszakban készült el kerületünk híressége, a Nemzet Színésze, Szabó Gyula portréja is, ami jelenleg az önkormányzat aulájában van kiállítva.

A kerületben található alkotásai közül a legjelentősebbek a híres zeneszerzőkről készült portrék, és a Záborszky Nándor emlékére faragott díszhordó. Richard Wagnerről, Giacomo Pucciniről és Gioachino Rossiniről is készített szobrot.

A kerületben elkészítette Vén Emil festőművész szobrát a Budai Nagy Antal Gimnáziumba, Takács Pál festőművész szobrát szintén a gimnázium számára, és Hajós Alfréd olimpikon portréját a Kolonics György Általános Iskolának.

Díjai: 1992: Szegedi Nyári Tárlat 1. díj, „Ünnep” szobor
1993: Hódmezővásárhelyi Őszi Tárlat
2004: Kultúra 22 Díj, Budafok
2006: Fővárosi Önkormányzat szoborpályázat, Pál utcai fiúk szoborterv 2. díj.