A RÁDAY KASTÉLY FRESKÓI ÉS AZ ŐSZ SZÍNEI - Kirándulás a péceli Ráday-kastélyba és a Vácrátóti Arborétumba

Időpont: 2017-10-18 09:00
Helyszín:
További információ:

A Grassalkovich stílusú PÉCELI KASTÉLY kulturális örökségünk egyedi gyöngyszeme. A 18.-19. században tudósok, írók találkozóhelye volt a különleges freskókkal díszített épület. A díszterem falaira és mennyezetére görög és római mitológiai jeleneteket ábrázoló, fekete-fehér falképeket és erkölcsi tanulságokat tartalmazó feliratokat festettek, Magyarországon nincs ehhez fogható. A kastély másik különlegessége a korabeli eszközökkel berendezett barokk konyha, ahol korabeli recepteket és menüket tanulmányozunk, és barokk kori szagelszívót is láthatunk.

A Ráday Gyűjtemény a művelődéstörténet egyik legjelentősebb könyvtára. Megtekintjük " A könyvtártól a konyháig – képek a Ráday család mindennapjaiból” című kiállítást, mely a „péceli aranykort” idézi fel. A kiállítás többi terében a kor nagy szellemi mozgalmainak, a nemzeti színház és az akadémia alapításának, az irodalmi szalonoknak a világát idézzük fel, fel majd megtekintjük a márványistállót. 

Belépődíj: 800 Ft, nyugdíjasoknak 400 Ft, 70 év felettieknek díjtalan.

Ebéd Szadán, a Szűcs Fogadójában.

Délután a VÁCRÁTÓTI BOTANIKUS KERTBE az ország legnagyobb (27 hektár), s egyben a leggazdagabb hazai élőnövény gyűjteményébe látogatunk el. A  XIX. század első harmadában a kastély angolparkját - többek között - Kismarton és Alcsút mintájára telepítették. Az arborétum minden évszakban, de ősszel különösen lebilincselő látvány.

A kerti szakvezetéssel kísért séta közben meglátogatjuk a Berkenyeházat, ahol a biológiai sokféleség életünkben betöltött szerepéről és a Pannon Magbank jelentőségéről hallhatunk, valamint a Karbonházat, ahol "Túl nagy lábon élünk" című, éghajlatváltozásról szóló kiállítást tekintjük meg.

Csoportos belépődíj: 600 Ft, nyugdíjasoknak 400 Ft

Utazás: autóbusszal

Indulás: 9 órakor a Klauzál Ház parkolójából.

Részvételi díj (utazás és tárlatvezetés költsége): 1.900 Ft, 60+ Szenior Bérlettel rendelkezőknek 1.500 Ft. E részvételi díj a Klauzál Ház információs pultjánál fizetendő. (Mivel a csoportlétszám korlátozott a jelentkezés a befizetés sorrendjében érvényes.)