Programok

Legfrissebb híreink

2015-07-29

Musicalszínész a borfesztivál színpadán

Miller Zoltán a margitszigeti Szabadtéri Színpadon rendezett nagykoncertje után lép fel Budafokon

2015-07-29

Európa kapuja

HONATYA - Szabolcs Attila országgyűlési képviselő

2015-07-29

Nyári szünet a FSZEK Budafoki Könyvtárában (Kossuth Lajos u. 30.)

A könyvtár 2015. augusztus 3-23-ig zárva tart.

Polgármester


A csatornázás elkerülhetetlenül átmeneti kellemetlenségekkel: útfelbontással, útlezárással, úteltereléssel jár együtt. Ezt a Budafok-Tétényiek közül sokan megtapasztalhatták az utóbbi hetekben, hónapokban. A lakosság részéről tanúsított nagyfokú türelemért és megértő hozzáállásért mindenekelőtt köszönet illet minden érintettet!

Tény azonban, hogy a csatornázásra szükség van: 2013-ig Budapest szennyvízének 6%-a a talajba került, nem a csatornarendszerbe. Ekkor kezdődött európai uniós támogatásból a 16 kerületet érintő, 34 milliárdba kerülő óriásberuházás, a Budapest Komplex Integrált Szennyvízelvezetése (BKISZ) projekt. Két év alatt 240 km új csatorna - ebből 20 km gyűjtőcsatorna - épül. A beruházásnak köszönhetően közel 14 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra, összesen 20 ezer család, azaz 42 ezer lakos élete válik komfortosabbá. Kerületünkben ebből 34,4 km csatorna épül meg. A közvetlen környezetvédelmi hasznon túl ­- a szennyvíz nem folyik a talajba, illetve tisztítatlanul a Dunába - a kerület lakóit érintő közvetlen haszon, másodlagos hatás, hogy végre leaszfaltozhatjuk azokat a földutakat, amelyek alá bekerült a csatorna.

Talán nem mindenki számára ismert tény, hogy az európai uniós támogatás kizárólag arra elég, hogy az utakat a csatorna nyomvonalában állítsák helyre a kivitelezők. Logikus és az önkormányzat számára kiemelten fontos célkitűzés, hogy ha már úgyis felbontják az utat, utána már teljes szélességében újítsuk fel. Erre a célra a Képviselő-testület 130 millió forintot irányzott elő. Ezek a munkák azonban csak akkor kezdődhetnek, ha az illetékes hatóságok kamerával ellenőrzik az elkészült vezetéket és elvégzik a kiépített csatorna víztartás próbáját, ami gyakorlatilag egy nyomáspróba: azt vizsgálják, hogy az új csatorna jól működik, nem folyik-e ki a szennyvíz. A minősítő vizsgálatok nem kevés időt vesznek igénybe, ilyenkor az ideiglenesen helyreállított utak üresen, látszólag félbehagyva állnak. A folyamat gyorsítása, a helyzet mielőbbi megoldása érdekében a kerületi mélyépítő kollegák naponta ellenőrzik az építést.

Az önkormányzat vezetése tisztában van azzal, hogy egy ennyire kiterjedt, szinte a kerület minden részét érintő építkezés nagyon sok kényelmetlenséggel, felfordulással jár. Nagy a zaj, a por, a forgalmat is akadályozzák az útbontások. A kivitelezők, alvállalkozók nem mindig járnak el az elvárható gondossággal. A forgalmi rend helyenként naponta változik, az útburkolat rendbetétele indokolatlanul elhúzódik. A felelős Budapesti Közlekedési Központ és kerületünk előre jelezte a várható problémákat a kivitelezőknek és az engedélyező hatóságnak, de a szükséges engedélyeket mégis kiadták. Ezt azzal indokolták, hogy kisebb fennakadást okoz egyidejűleg akár több lezárás a nyári időszakban, mintha kevesebb helyen dolgoznak, de a munka elhúzódik időben, mert ősszel, iskolakezdéskor számszerűleg több embert érint. Ezért bukdácsolnak most még a buszok is az úgy-ahogy helyreállított nyomvonalakon. Noha nem a kerületi önkormányzat a beruházó, és nem áll szerződéses kapcsolatban a kivitelezőkkel, a Városfejlesztési és Üzemeltetési Iroda dolgozói járják a helyszíneket, ellenőrzik a minőséget, és a felmerülő kifogásokat igyekeznek a Fővárosi Önkormányzat szakembereivel megoldani. Ezen felül a közterület felügyelőink is folyamatosan figyelmeztetik és bírságolják a kivitelezőket. Egyéb hatósági lehetőségünk azonban ezekben az ügyekben sajnos nincs.

A helyzet javítása érdekében levélben fordultam Wertán Zsolthoz, az Enviroduna ügyvezető igazgatójához, hogy a rendelkezésükre álló minden lehetséges eszközzel, naprakész közlekedési információkkal próbálják meg elviselhetőbbé tenni az Önök számára ezt a megpróbáltatásokkal teli időszakot, aki válaszában együttműködéséről, támogatásáról biztosított. A csatornázással kapcsolatos, folyamatosan frissülő információkról, pályázati-támogatási lehetőségekről honlapunkon is tájékozódhat.

Türelmüket és megértésüket ezúton is köszönöm!

Karsay Ferenc
polgármester

Hírlevél feliratkozás


Képviselő-kereső

Találja meg az Ön képviselőjét. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik:


Iskolai körzet-kereső

Találja meg az Önhöz tartozó iskolát. Kérjük adja meg, melyik utcában lakik: