A budapesti közösségi kertek elhelyezésének kritériumai

Az első évben a célunk 3–5 mintakert megvalósítása, ezzel párhuzamosan kidolgozzuk a kertek alapításának jogi, közösségépítési, építészeti, kommunikációs metódusait. Mindenez célja, hogy a jövőben minél több közösségi kert alakulhasson Budapesten, meghonosodjon a városi kertészet, minél több közösség alakuljon. Éppen ezért a mintakertek kialakításának vannak olyan kritériumai, amelyek a hosszú távú célok elérése miatt fontosak, illeszkednek a magyarországi közösségi kertmozgalom fejlesztésének és növekedésének céljaihoz.

Központi elhelyezkedés

Az első mintakertek helyének meghatározása során fontos szempont a város vagy az adott kerület központjához való közelség. Fontos, hogy minél többen találkozzanak a kertekkel, szem előtt legyen a közösségi kert, láthatóak legyenek a kertben történő események.

Könnyű megközelíthetőség

Fontos szempont a tömegközlekedéssel, illetve kerékpárral való könnyű megközelíthetőség. A közösségi kert kertészeinek kiválasztásánál elsődleges szempont, hogy a kerületből, a közvetlen lakókörnyezetből tudjunk városi kertészeket toborozni.

Kertbiztonsági szempontok

Fontos lenne, ha a közösségi kert az adott kerület térfigyelő rendszerének hatókörében helyezkedne el, így megelőzhető a vandalizmus, a terménylopás. Amennyiben nincs kiépített térfigyelő rendszer, a közvetlen környezetben található vállalatok, vagy irodaházak biztonsági rendszereire érdemes rákapcsolódni, és hangsúlyosan táblával jelezni, hogy a közösségi kert térfigyelő kamerákkal védett terület.

Közművek, vízvételi lehetőség

A közösségi kertekben fontos kiépíteni a Fővárosi Vízművek által hitelesített öntözőcsapot. Ezen túl amennyiben lehetőség van rá, költséghatékony megoldás lenne az esővíz gyűjtése öntözési célokra.

A közösségi kertek anyagigényei, költségei

 • Termőföld, szállítás (földcsere)
 • Építőanyagok (emelt ágyások, járófelületek, közösségi helyek kialakítása)
 • Vízrendszer (öntözőcsap, vízóra, esővízgyűjtés)
 • Komposztáló
 • Szelektív hulladéksziget (a közösségi kert közelében érdemes elhelyezni)
 • Kerítés, kapu, lakat
 • Térfigyelő kamera
 • Zárható kerti pavilon a szerszámoknak
 • Kerti szerszámok
 • Magok, palánták

A közösségi kert szervezésnek kommunikációs folyamata

A kerületekben szerveződő közösségi kertek megalapítását, építését, szervezését a kerület kommunikációs csatornáinak igénybevételével szeretnénk megoldani.

 • Kerületi újság
  Az újságban tematikus cikksorozatot szeretnénk elindítani, a közösségi kertek történetéről, a nyugat-európai kertekről, a kerületi kert megalakulásáról és terveiről, a városi kertészkedésről, a kert építéséről, megnyitásáról, a kertben történő eseményekről, ünnepekről, programokról.
 • Kerületi televíziós csatorna
  Amennyiben pályázati úton meg tudjuk oldani a finanszírozást, filmsorozatot szeretnénk indítani a nyugati kertekről, illetve a csatorna munkatársaival együttműködve, folyamatában közvetítenénk a kert építését, a kert eseményeit, ünnepeit.
 • Kerületi közösségi ház
  A kertszervezés folyamata során szeretnénk találkozókat szervezni a leendő közösségi kertészekkel, velük együtt kialakítani a közösségi kert működésének szabályait. Ezen kívül amennyiben pályázati pénzt sikerül nyernünk, fontos lenne „városi kertész” tanfolyamot indítani a közösségi házban.