A közösségi kertek

A közösségi kert nem közterület, hanem kerítéssel körbekerített városi földterület, amelyet közösségi kertészek művelnek. Számos fajta közösségi kert létezik: vannak parcellára osztott közösségi kertek, vannak közösségi parkok, léteznek iskolakertek, vagy szociális kertek. Minden közösségi kert egyedi, mert azok alakítják, akik művelik a földet. Egy kert ezerféleképpen megvalósítható, az ember maximálisan kiélheti benne kreativitását.

A közösségi kerteket a városok elhagyott telkein, üres grundjain alapíthatunk. A föld lehet bérelt vagy ingyenesen juttatott, tulajdonosa lehet az önkormányzat, vagy magánszemély. A közösségi kert alapításhoz mindenképpen meg kell szerezni a tulajdonos hozzájárulását, szerződésben kell lefektetni a városi kertészek és a tulajdonos viszonyát, a kert működésének alapelveit, jogi viszonyait.

Ki lehet közösségi kertész?

Bárki, aki szeretne növényeket termeszteni, és vállalja, hogy a parcelláját rendszeresen ápolja, részt vesz a közösségi kert életében, betartja a közösen hozott kertszabályokat. Közösségi kertész bárkiből válhat, aki szeretné hasznosan és aktívan eltölteni a szabadidejét, értéket létrehozni a terményei által, szívesen részt venne a kert közösségi életében. Nem kell érteni a növénytermesztéshez sem. Kezdetben érdemes könnyen termeszthető növényekkel kezdeni és segítséget kérni tapasztaltabb kertészektől, rutinosabb szomszédtól. A legtöbb növény igazán „megengedő”, a kellő gondosságot hatalmas termésmennyiséggel hálálja meg, sikerélményt ad, kötődést és elfoglaltságot. Mindenkinek élménye, hogy a saját termesztésű paradicsom, uborka, paprika sokkal finomabb, mint a boltban vásárolt, sokkal mélyebb a kötődésünk iránta, büszkévé és elégedetté teszi a kertészt. Mindez a városban is elérhető, megteremthető, csak rajtunk áll.