A közösségi kertek haszna

A legfontosabb haszna a kerteknek az aktív közösségi élet felélesztése. A nagyvárosok egyik fogyatékossága az elidegenedés. A közösségi kert olyan helyszín a városban, amely integrálja a különböző korú, érdeklődési körű embereket, lehetőséget ad az önmegvalósításra és az együttműködésre is.

Az önmegvalósítás nem más, mint a növénytermesztés. Mindenki számára meghatározott terület áll rendelkezésre (parcella) egy közösségi kertben, ahol azt termeszthet, ami számára a leginkább kedvező. Ezek a kertek legjobb esetben haszonnövények termesztésére szolgálnak, hogy ezzel csökkentsük a kiadási költségeinket, ami hozzájárul az önellátás bizonyos fokának eléréséhez. Ez nemcsak költségkímélő megoldás, amire a mai világban egyre nagyobb szükségünk van, hanem biztosítja a friss, egészséges élelmiszerek fogyasztását is.

A kertben töltött idő és munka emellett a napi testmozgást is biztosítja, ráadásul a friss levegőn, ami a konditermekben végzett „sporthoz” képest messze többet ér, ráadásul ingyen van. A szabadban eltöltött idő nemcsak az ember fizikai állapotát befolyásolja kedvezően, hanem a pszichikait is. A stressz oldására nincs jobb megoldás, mint a szabadban történő rekreáció, egy kis kerti munka, a növényeink fejlődésének szemlélése.

A közösségi kertek növelik a városon belüli megművelt zöld területek nagyságát, vizet párologtatnak, oxigént termelnek, megkötik a széndioxidot, egészséges és hasznos terményekkel látják el a kertészeiket, kapcsolatokat építenek, növelik az összetartozás élményt. A helyben termelt élelmiszerek nem járnak környezetterheléssel, nincs szállítási költség. A terményért a saját munkánkkal fizetünk, nem pedig pénzzel a boltban. Minden szempontból a leghasznosabb és legtakarékosabb módja az élelmiszer megtermelésének.

Mindezek mellett a közösségi kertek hosszú távú érdeme, hogy környezettudatosságra nevel. A gyermekek számára ez alapvető érték, főleg azoknak, akik a városban élve annyira elszakadtak a természettől, hogy talán sosem láttak még palántákat, növényeket fejlődni. A kerteken keresztül sokkal többet lehet tanítani, mint egy iskolai órán. Felelősségre tanít, fejleszti a hosszú távú gondolkozás képességét, és megmutatja, hogyan lehet a természettel összhangban élni.