Ugrás a tartalomra

Természetfürkészet a Tétényi-fennsíkon - 1.4. A hangokról

A hangokról1

 

A hallószervek érzékenyek a hanghullámok rezgéseire; adott részeik rezonálnak (azaz átveszik a rezgést) bizonyos frekvenciájú hanghullámok hatására. A rezgéseket az a közeg közvetíti a hallószervhez, amelyben az élőlény él, így ez lehet a levegő, a víz, vagy akár a talaj.

Az emlősök fülében a hanghullám először a dobhártyát rezgeti meg, amely rezgésbe hozza a hallócsontocskákat (kalapács, üllő, kengyel). Az utolsó hallócsontocska (kengyel) a koponyacsontba ágyazódott belső fülben lévő folyadékot hozza mozgásba. A folyadék egy csiga alakban felcsavarodott, fokozatosan elkeskenyedő „csőben” van (csiga). A cső közepén egy hártya található, rajta az érzékelő idegsejtek. Amikor a hanghullám megrezegteti a folyadékot, a hártya is mozgásba jön. A hallósejtek szőreire ható nyomás kelti az ingerületet, amit a hallóideg rostjai szállítanak az agyba, ahol a hangérzékelés kialakul.

A hang magasságától függ, hogy a hártya melyik szakasza rezonál, ezért más hang-magasság esetén más idegsejtben keletkezik ingerület.

Fajonként változó, hogy az állatok milyen frekvenciatartományba tartozó hanghullámok érzékelésére képesek. Ember esetében fiatalkorban ez a tartomány 16–20 000 Hz között van.
A 20 kHz-nél nagyobb frekvenciájú hanghullámok (ultrahangok) például: az egerek, cickányok, patkányok, kutyák, macskák, pockok, nyestek, denevérek, cetek számára hallhatóak.

Az infrahangokat (16 Hz alattiak) pedig például a siketfajdok érzékelik.

 

Hz

_____________________________________________________________________________

0

Infrahang

16

 

Hallható hang

20 000

 

Ultrahang

 


 

Érdekes kiegészítő feladat – okostelefonnal:

Az alábbi linken van egy játék, amellyel kipróbálhatjuk, milyen a fülünk hallástartománya, vagyis, hogy a tankönyvek szerinti 20 Hz és 20 000 Hz közötti tartományból a mi fülünk mely rezgéstartományt hallja.

http://tudasbazis.sulinet.hu/hu/termeszettudomanyok/biologia/biologia-11-evfolyam/a-hallas-es-az-egyensulyozas-animacio-gyujtemeny/az-emberi-ful-hallastartomanya

 

 


1Farkas Zsuzsanna, Holler Judit, Katus Magdolna, Kurucz Márta, Néder Katalin, Victor András: Természetfürkészet a Tétényi-fennsíkon, Módszertani segédlet. Budapest, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, 2018.