Ugrás a tartalomra

Természetfürkészet a Tétényi-fennsíkon - 3.5. A csigák

Csigák1

 

éti csiga (Helix pomatia)

hordócsiga (Orcula dolium)

kórócsiga (Xerolenta obvia)

tonnacsiga (Chondrula tridens)

pannon csiga (Cepaea vindobonensis)

dombi csiga (Aegopinella minor)

zebracsiga (Zebrina detrita)

pusztai csiga (Helicopsis striata)

ligeti csiga (Cepaea nemoralis)

 

 

A Tétényi-fennsíkon megtalálható csigafajok valamennyien a szárazföldi életmódhoz alkal-mazkodva, tüdővel lélegeznek, a szárazföldi tüdőscsigák (Eupulmonata) rendjébe tartoznak.

A csigák teste fejre, lábra és a belső szerveket tartalmazó zsigerzacskóra tagolódik. Jellemző szervük a köpeny nevű bőrkettőzet, melynek mirigyei termelik a héj anyagát.
A legtöbb csigaház jobbra csavarodott. Anyaga mész, melyet kívül egy pigmentált réteg borít.

A csiga testét erőteljes izom húzza vissza a házába, ami megvédi a támadásoktól,
a kiszáradástól és a tél hidegétől is. Egyes fajoknál a ház olyan kis méretű, hogy az állat már nem fér bele, s a meztelencsigák háza már el is tűnt a bőrük alatt.

A talp mirigyei nagy mennyiségű nyálkát választanak ki. A nyálkaréteg és a talpizomzat hullámszerűen terjedő összehúzódásai révén a csiga simán csúszik előre. Mozgása jól megfigyelhető, ha az állatot üveglapra helyezzük, majd azt óvatosan megfordítjuk. Ekkor a csúszó állat talpán haránt irányban elhelyezkedő csíkokat lehet látni, melyek hátulról előrefelé haladnak.

Táplálkozáskor az állkapocs a növényi darabokat a reszelőnyelvre szorítja, mely előre-hátra mozogva szinte megőrli a táplálékot. Az üveglapon a nyelv és az állkapocs mozgása is jól megfigyelhető, ha a csiga elé néhány csepp cukoroldatot vagy friss növényi részeket teszünk.

A fejen levő hosszabbik tapogatópár teljes egészében érzékszervnek tekinthető. Kémiai ingerek felfogására alkalmas érzékelősejtek (kemoreceptorok) találhatók benne, így elsősorban szaglószerv. A csúcsán helyezkednek el a gödörszemek, melyek primitív alak- és színlátásra képesek. A kisebb tapogatópár mechanikai érzékszerv. Mindkét tapogatópár tartalmaz mozgatórostokat, így veszély esetén a test belsejébe visszahúzható.

 


1 Farkas Zsuzsanna, Holler Judit, Katus Magdolna, Kurucz Márta, Néder Katalin, Victor András: Természetfürkészet a Tétényi-fennsíkon, Módszertani segédlet. Budapest, Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata, 2018.