Ugrás a tartalomra

1956, te csillag

2021. november 06. szombat
Hagyományőrzés a hatvanötödik évfordulón Nagytétényben
1956, te csillag

Az 1956-os forradalom napján, október 23-án emlékeztek meg Nagytétényben a történelmi jelentőségű eseményről, a szabadságért életüket adó hősökről, a meghurcolást és börtönbüntetést elszenvedett vagy disszidálni kénytelen forradalmárokról és szabadságharcosokról.

A Szelmann Ház elé begördült egy Csepel teherautó, platóján katonákkal, a Kránicz Lajos parancsnok által vezetett 22. Honvéd Gyalogezred Hagyományőrző Csoportjával, valamint a korabeli ruhát viselő „forradalmárokkal” és lyukas zászlóval, majd elkezdődött a megemlékezés.

László Istvánné, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke köszöntötte a megjelenteket, akik egyperces néma csenddel emlékeztek meg az ’56-os események nagytétényi áldozatairól.

„’56 szellemiségét fenn kell tartani, ez nemzeti identitásunk meghatározó tényezője. öröksége pedig arra emlékeztet, hogy a nemzeti önbecsülés, a szabadság iránti vágy és az igazságérzet még a legnehezebb időkben is emberfeletti erőt és elszántságot ad a magyaroknak” – írta levelében az emlékezőknek az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt.

Ünnepi beszédet a Magyarságért Érdeméremmel kitüntetett Monostoriné Szeleczky Gabriella mondott.

– Mit jelentett a diktatúra? Felszámolt, hagyományos társadalmat, tulajdonuktól megfosztott polgári rétegeket, felszámolt civil és egyházi életet. Mit adott? Mindennapi terrort, rendőri házkutatásokat, padláslesöpréseket, az ÁVH 40 ezer ügynökét, több mint 1,2 millió megfigyelt embert, kényszermunkatáborokat, törvénytelen eljárásokat, közel 40 ezer politikai foglyot, tömeges és folyamatos üldöztetést. A felkeléssel a magyar társadalom elemi szabadságvágyának, legfontosabb demokratikus és nemzeti követeléseinek adott hangot – mutatott rá az akkori helyzetre a Baross Gábor Általános Iskola történelem szakos tanára, aki az 1961-ig tartó megtorlásról is beszélt.
A koszorúzás előtt Dindi István helytörténész mesélt a nagytétényi Solymosi családról, Vincze Márton színművész pedig elszavalta Faludy György 1956, te csillag című versét. A megemlékezés a közösen elénekelt Szózattal zárult.

Tamás Angéla