Ugrás a tartalomra

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

2019. szeptember 11. szerda
Idén harmincadik alkalommal tartották meg a Budafoki Pezsgő- és Borfesztivált. A jubileumhoz illően a kerület süteménye, meglepetésvendégek, koncertek és több mint harminc pincészet várta az ünnepelni és szórakozni vágyókat.
30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A jubileumi fesztivált egyedülálló, csak ez alkalomra készült koncert nyitotta meg, ahol az elmúlt 30 év ikonikus magyar popslágereinek újragondolt verziói szólaltak meg a BDZ Big Band és a Swing á la Django előadásában. A színpadon olyan kultikus dalok csendültek fel, mint az Induljon a banzáj, a Részegen ki visz majd haza vagy a Mizu, amelyeket többek között Torres Dani, Kozma Orsi és az Animal Cannibals szólaltatott meg.

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A fesztivál ideje alatt több mint negyven pincészet italaiból válogathattunk: megkóstolhattuk Budafok város vörös és fehérborát, valamint pezsgőjét, de dönthettünk a vendégborászatok mellett is. A Promontorium Borlovagrend két új tagot avatott, akik a próbatételek teljesítése után méltóvá váltak a rend címerének viselésére. Vabrik Ákost, a Vabrik Pincészet borászát és Várszegi Viktort, a Várszegi Pincészet borászát Szűcs Zoltán nagymester avatta borlovaggá.

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A rendezvény idén sem csak a bor és pezsgőkedvelőknek kínált programokat: négy nagyszínpadon követték egymást a koncertek, a két nap alatt közel 50 fellépő előadását hallgathatták meg az érdeklődők. Fellépett többek között a Malek Andrea Soulistic, a The Carbonfools, Polyák Lilla, a Bohemian Betyars, és itt ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját az Animal Cannibals, akik teltházas koncerttel koronázták meg a kerek születésnapot. 

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A fesztivál idén is kedvezett a művészetet kedvelő közönségnek. Ez alkalommal is Művész utcává változott a Magdolna utca, ahol az Artér Egyesület művészeinek alkotásai varázsolták el az arra járókat. Az utcát bejárva kortárs kiállítást nézhettek meg a látogatók, kipróbálhatták a mutáns bringákat, megismerkedhettek a fotótechnikai eljárásokkal, és ők maguk is bekapcsolódhattak az alkotásba, agyagozhattak, rajzolhattak. A fesztivállal együtt három kiállítás nyílt a kerületben: a Záborszky Pincében a Mészáros László Képzőművészeti Baráti Társaság által készített festményekből és kerámiákból nyílt tárlat, a Kultikumban és a Kossuth 24. kiállítótérben pedig az Artér Egyesület művészeinek alkotásait tekinthettük meg, Apropó 30 és 30+ címmel a fesztivál évfordulójára reflektálva.

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

A rendezvény régóta nem csak a bor kedvelőinek, hanem a családoknak, így a legifjabb nemzedéknek is több helyszínen kínál programokat. A Református Egyházközség a Szőlőskert gyereksátorba szervezett egésznapos programokat, a Baptista Közösség Bibliai Családi Parkkal, a Szent István téri mesetér pedig hagyományőrző játszóházzal várta a kicsiket. A gyerekek nagy örömére Gryllus Vilmos is színpadra lépett, hogy közösen énekelhessék el a legismertebb gyerekdalokat.

30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál

További boros programokért, gasztronómiai és kulturális hírekért kövesse a bornegyed.hu oldalt.

Fotó: Földházi Árpád