Ugrás a tartalomra

30 éve kezdődött kerületünkben az integrált nevelési program

2021. október 12. kedd
Budafok-Tétényben elsőként indult el a sajátos nevelési igényű gyermekek beilleszkedését elősegítő program
30 éve kezdődött kerületünkben az integrált nevelési program

Kerületünk volt az első az országban, ahol elindult az óvodai integráció. 1990-ben vette kezdetét a testi, értelmi, érzékszervi sérüléssel, szociális hátránnyal küzdő gyermekek differenciált óvodai oktatása az Anna utcai Tündérkert tagóvodában. A programot Felvégi Józsefné, az óvoda egykori vezetője indította el.

A 30. jubileumi születésnapi megemlékezésen a korábbi óvónő úgy fogalmazott: varázslatos volt, hogy ebben az intézményben megvalósíthatták az integrált nevelési programot. Hozzáfűzte: minden kollégája rendkívül felkészült volt és együtt örültek annak, hogy részesei lehetnek ennek a szemléletformáló kezdeményezésnek. Felvégi Józsefné szerint bölcsődés és óvodás korban a leghatékonyabb az integráció, mert akkor fejlődnek a legtöbbet a gyerekek. A kezdeményezés első 3 évében Rózsáné Czigány Enikő segített a program kialakításában, amely nagyon sikeres lett.

Az ünnepségen részt vett Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester, dr. Szántó János jegyző, dr. Patócs Andrea, az önkormányzat Humánszolgáltatási Irodájának vezetője, Malaczkovné Orbán Judit, az Egyesített Óvoda vezetője is.

Budafok-Tétényben kiemelten fontos az integrált nevelés. Az önkormányzat azon dolgozik, hogy minél több olyan lehetőséget biztosítson, amelynek köszönhetően a fogyatékossággal élő gyerekek és ép társaik együtt játszhatnak, tanulhatnak és szerezhetnek közös élményeket. A gyerekek így könnyebben fogadják el sajátos nevelési igényű társaikat.