Ugrás a tartalomra

Varázslatos hetven év

2018. július 12. csütörtök
Nagyszabású születésnapi ünnepséggel lepték meg a Varázskastély Tagóvoda dolgozói a gyerekeket, a szülőket és az egykori óvodapedagógusokat június 15-én. Az óvoda nagycsoportos gyerkőcei vidám műsorral készültek, melyet a feldíszített udvaron adtak elő. A születésnapi tortát Karsay Ferenc polgármester vágta fel, amit a kicsik már nagyon vártak.
Varázslatos hetven év

A Varázskastély Tagóvoda több mint százéves épülete grófi kastélynak készült, aminek a jegyei még a mai napig láthatók. Garbóci László helytörténész mesélt a gyerekeknek az elmúlt száztíz év eseményeiről.

A terület első tulajdonosa dr. Urbah István ügyvéd volt, aki megvásárolt itt Budatétényben egy négyezer négyszögöles földet, és elkészítette a terveket. A felépült kastélyt csak nyáron használta családjával, és csupán tíz évig, majd eladta a Magyar–Angol Bank vezérigazgatójának, dr. Bíró Árpádnak, aki 1890-től negyven évig lakott itt családjával. Az épület ma is látható külső jegyeit ő álmodta meg az angolkerttel együtt. 1948-ban államosították, és a Budatétényi Község elhatározta, hogy a köz javára fordítja egy részét és óvodát alakít ki belőle.

Az első időkben százhúsz gyerek járt ebbe az óvodába, ma már nincs ekkora zsúfoltság. Az évforduló alkalmára fotókiállítást rendeztek be a tornaszobában, melyhez a régi képeket volt dolgozók és szülők ajánlották fel. Hetven év alatt a szakmai színvonal folyamatosan emelkedett az intézményben, a gyerekek pedig örömmel jönnek vissza az imádott óvodájukba.

A hatalmas udvaron télen-nyáron nagy az élet az ősfák árnyékában. A csoportszobák mindig jól felszereltek, telis-tele játékkal, és még egy egészséges sószoba is található az épületben. Nemcsak a gyerekek, hanem a szülők is szeretik ezt az óvodát. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a hetvenedik születésnapra összefogott a szülői szervezet, és két ajándékkal lepte meg az ünneplőket. Az óvoda régi, kissé megkopott címerét felújították és faragtattak egy új címet, amin a kerek évforduló olvasható. Ezt a tagóvoda vezetője, Busainé Jakab Gabriella leplezhette le az udvaron. 

(Viszkocsil Dóra)

(Fotó: Kocsis Zoltán)