Ugrás a tartalomra

80 éves a Budafoki Evangélikus Templom

2015. november 11. szerda
A templomok összekötik az eget a földdel. - mondta dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök.
80 éves a Budafoki Evangélikus Templom

A Budafoki Evangélikus Templom 1935-ben készült el rekordidő: mindössze 15 hónap alatt. A 32 méter magas tornyú épületet Petrovics Pál templomépítő lelkész álmodta meg. A templom közadakozásból, Budafok város 10 ezer pengős adományából és Gömbös Gyula segítségével épülhetett fel.

Dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke tartott istentiszteletet a 80 éves Budafoki Evangélikus Templomban november 8-án. "Rengeteg kő összeillesztésével épülhetett meg ez a csodálatos templom. A felnövekvő generációk is kövek, akik épülnek ha elhozzátok ti felnőttek a templomba és példamutatóan tápláljátok az igékből" - mondta az evangélikus püspök. A kerek évfordulón megjelentek  Petrovics Pál - a gyülekezet első lelkészének - leszármazottjai is. A templom 80. születésnapjára új lutheri rózsaablakot és oltárterítőt kapott. Az istentisztelet után közgyűlésen mondtak köszönetet a gyülekezet tagjainak, egykori lelkészeinek és azoknak, akik segítettek a munkálatokban. Az ünnepi közgyűlésen Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is mondott beszédet.

A templom hátsó részében egy kiállítást is berendeztek a gyülekezet tagjai, ezzel is felidézve az elmúlt évtizedek eseményeit. Solymár Gábor lelkész is mondott beszédet a híveknek. Kajcsa László lelkész Négyfaluból érkezett Budafokra és hozta el a testvérgyülekezet ajándékát: egy fából faragott tányért és az egész falu áldását. Hokker Zsolt, a templom jelenlegi lelkésze gondolata zárta a közgyűlést. „A 4. generáció dolga lesz majd, hogy kimenjen az utcára és hirdesse az igét. Sok még az építőanyag, melyek csak úgy hevernek össze-vissza. A ti dolgotok lesz ezeket összegyűjteni és behozni a templomba."

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/16/80-eves-a-budafoki-evangelikus-templom/