Ugrás a tartalomra

A 301-es parcellánál jártak a kerület végzős diákjai

2019. február 22. péntek
Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja alkalmából Budafok-Tétény Önkormányzata ingyenes tanulmányi kirándulást szervezett a kerület végzős középiskolásai részére.
A 301-es parcellánál jártak a kerület végzős diákjai

Elsőként a Kempelen Farkas Gimnázium diákjai vehettek részt a programban. Az Önkormányzat különjáratot indított a diákok számára, akik először a Kisfogházba látogattak el. A fiatalok idegenvezető közreműködésével ismerhették meg az 1956-os forradalom leverését követően a népbíróságok által börtönbüntetésre vagy halálraítélt rabok mindennapjait. Itt végezték ki többek között Nagy Imre miniszterelnököt, Maléter Pál honvédelmi minisztert, Szabó Jánost a Széna tér, Iván Kovács Lászlót a Corvin köz parancsnokát.

A Kisfogházból a 301-es parcellához látogattak ki a diákok, ahol a Gyászpark melletti előadóteremben bemutatott kisfilmben tárult fel előttük az 50-es évek valósága.

A film megtekintése után idegenvezető kíséretében járták körbe a megtorlás áldozatainak sírját és ismerhették meg a 301-es parcella történetét.

A program remek lehetőséget adott arra, hogy a tanulók valós történelmi helyszíneken ismerjék meg a magyarországi kommunizmus különösen kegyetlen időszakát.

A 301-es parcellánál jártak a kerület végzős diákjai

Fotó: Kocsis Zoltán