Ugrás a tartalomra

A beszédhangok tudósa

2021. október 13. szerda
Posztumusz Kempelen Farkas-emlékérem Kovács Csillának
A beszédhangok tudósa

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság elnöksége idén posztumusz Kempelen Farkas-emlékérmet adományozott egyhangú döntés alapján, munkásságának elismeréséül Kovács Csilla  néhai okleveles, szakvizsgázott gyógypedagógus-logopédus, köznevelési szakértőnek.

A díjat 1968-ban alapította a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság. A plakettel eleinte a társaság kongresszusain a legszínvonalasabb előadások előadóit jutalmazták. 1983-tól tudományos munkásság elismeréséért és a társaság érdekében történő szervezőmunkáért ítélték oda.

Kovács Csilla a logopédustársadalom aktív tagja volt. 1991 óta dolgozott a XXII. kerületben, munkáját nagy odaadással és lelkiismeretesen végezte. A hosszú évek alatt gyermekek ezreinek segített beszéd-, hang-, nyelvi és kommunikációs problémáik leküzdésében. Karakteres egyénisége, munkabírása, kiváló szervezőkészsége megmutatkozott mind a már hagyománnyá vált, a Logopédia európai napja alkalmából tartott, „Nyitott kapuk a logopédián” című konferencia, mind a Hang világnapján tartott rendezvény szervezése során. A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság vezetőségének tagjaként lelkesen segítette a társaság munkáját. Aktív tagja volt a Magyar Gyógypedagógusok Egyesületének, a Magyar Logopédusok Szakmai Szövetsége Egyesületnek. Szakmai munkájának elismeréseként az FPSZ XXII. Kerületi Tagintézménye 2015-ben az Ajtony Péter-vándordíjat adományozta számára. 2020-ban az Év pedagógusaként a XXII. kerületi önkormányzat Mihalik Sándor-díjjal tüntette ki.

Kovács Csilla okleveles, szakvizsgázott gyógypedagógus-logopédus, köznevelési szakértő életének 61. évében, 2021. március 11-én, tragikus hirtelenséggel hunyt el. A díjat szeptember 22-én a társaság elnöke, Juhász Ágnes, valamint Balázs Boglárka alelnök adta át Kovács Csilla fiának a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat XXII. Kerületi Tagintézménye Logopédiai Munkacsoportjának jelenlétében, ahol rövid megemlékezést tartottak kollégájuk tiszteletére.

(Viszkocsil Dóra)