Ugrás a tartalomra

A Budafoki Könyvtárban zárta az évadot az ARTÉR

2015. december 30. szerda
Szobrok, fotók, festmények és ékszerek a könyvtárban
A Budafoki Könyvtárban zárta az évadot az ARTÉR

Az év vége felé már hagyomány, hogy az ARTÉR Művészeti Egyesület megrendezi évzáró kiállítását a Budafoki Könyvtárban. Húsz helyi alkotó ez évben készült alkotásaiból, szobraiból, festményeiből, porcelánmunkáiból, ékszereiből és fotóiból látható válogatás december 30-ig, a könyvtár nyitvatartási idejében.

Az ARTÉR Művészeti Egyesület 2004-ben alakult Budafokon hivatásos képző- és iparművészekből, olyanokból, akik ezer szállal kötődnek a kerülethez. Ez nem egy hétvégeken kedélyesen kuglizó társaság – fogalmazott egyikük, Szász György –, hanem az artéria ütemet adó és élettel telítő véráramának az asszociációja. Tíz év együttműködésében szerepet kap a hagyomány, de mindig ott munkálkodik a friss, folyton kereső állapot. Haid Attila fotográfus köszöntőbeszédében is azt emelte ki, örömmel tölti el a kiállítókat – köztük őt is, hiszen egy fotója látható –, hogy évről évre de-cemberben tárlaton mutathatják meg az egyesületi tagok, mit alkottak abban az esztendőben. Igaz, nem mindenkinek a friss műve fér be egy ilyen kiállításba, a harminc tagból most is csak húszé látható.

–  Az ARTÉR egyesülethez tartozni kötelezettséggel is jár – mondta derűsen –, mert folyamatosan alkotni kell. Különféle korosztályok találkozóhelye a miénk, hiszen nálunk a húszévestől a hetvenévesig mindenki megtalálható. Nemrég például két neves fotográfus csatlakozott hozzánk. Minden tagunk tehetséges ember, akit hajt az alkotási vágya. Mi az, ami összeköt bennünket? Az alkotás öröme, a közös tárlatok, a művésztelepeken való részvétel – mondta a fotós.

Varga Mónika könyvtárvezető házigazdaként arról beszélt, hogy szeretik ezeket a csoportos kiállításokat, de mindig szívesen rendeznek a tagoknak egyéni tárlatokat is. Megköszönte, hogy a könyvtárban felállított karácsonyfát az egyesületi tagok egyedi díszei díszítik. Kaintz Regina, az ARTÉR vezetőségi tagja pedig bemutatta 2016-os naptárukat. Fehérvári Lilla a megnyitó zárásaként elénekelt egy dalt, majd a művészek és az érdeklődők megtekintették a kiállított műveket, szobrokat, festményeket, fotókat, ékszereket, porcelánplasztikákat. December 30-ig látható a kiállítás. (temesi)