Ugrás a tartalomra

A budafoki Nap Kiadó küldetése

2020. május 31. vasárnap
Bemutatják a magyar irodalom, történelem, néprajz értékeit
A budafoki Nap Kiadó küldetése

A budafoki kötődésű Nap Kiadó több mint negyedszázados múltra tekint vissza. A magyar könyvszakma egyik legjellegzetesebb, legkarakteresebb kiadójának kezdetektől a küldetése, hogy az ország legizgalmasabb korszakainak hiteles történetét, értékeit közreadja, de számos verskötettel is megörvendeztette az olvasókat. 

A budafoki Nap Kiadó küldetése A cég alapító-tulajdonosa, Sebestyén Ilona évtizedek óta kerületünk lakója, két évvel ezelőtt a márciusi ünnepek alatt, a nemzet szellemi gazdagodását és a magyarság megmaradását szolgáló kiemelkedő értékközvetítő munkájának elismeréseként, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével tüntették ki, a Költészet napja alkalmából beszélgetünk vele: 

– Milyen típusú könyveket ad ki, és mennyit évente?  

– Átlagban húszat, főleg művelődéstörténeti, irodalmi, néprajzi, történelmi és közművelődési értékeket hordozó műveket. Fontos kiadványokkal jelentkezünk a könyvpiacon, kielégítve az igényesebb olvasók igényeit.

– Melyekre a legbüszkébb?

– Igazából mindegyikre, de leginkább az In memoriam és az Emlékezet sorozatunkra. A záró, hatvankilencedik kötet Csoóri Sándorról szól, akit a 2006-ban elhunyt sorozatszerkesztő Domokos Mátyás tervezett bele az általa szerkesztett sorozatba. Reprint kiadványaink a történetírás, a magyar nyelvi szótárak, a néprajzi munkák újbóli hozzáférhetőségét teszik lehetővé, ezek nélkülözhetetlen segédeszközei a tudományos munkát végzőknek és a felsőoktatásnak. Álarcok sorozatunkban a kortárs magyar színjátszás és komolyzene közismert egyéniségeinek művei szerepelnek, közülük is kiemelkedőek például: Dallos Szilvia, Kocsis Zoltán, Lukács Sándor, Sárosi Bálint és Vásáry Tamás, akik írásaikkal, költeményeikkel vannak jelen. Kiadónk szerzői között a szépirodalom és az irodalomtörténet legjelesebb klasszikus és kortárs alkotóit találjuk, nálunk jelenik meg többek között az egyik legnagyobb élő magyar költőnk, Ágh István és Szörényi László professzor életműsorozata, de állandó szerzőnk Kiss Gy. Csaba és Gróh Gáspár is, ezenkívül megjelentetünk köteteket Németh Lászlótól és Illyés Gyulától is. 

– Esszéket, tanulmányokat is szívesen kiad… 

– Pontosan húsz évvel ezelőtt indítottuk el, szintén Domokos Mátyással a Magyar esszék sorozatot, legjelentősebb íróink, irodalmáraink tollából. Az In memoriam sorozat mellett ez a másik legtöbb kötetes sorozatunk.

– A mai kiélezett könyvpiaci helyzetben gazdaságos ilyen igényes könyvek kiadása?

– A 2008-as válság óta nem annyira. Megváltoztak az olvasási szokások, csökkentek a példányszámok, de mi továbbra sem mondunk le a szándékunkról, hogy bemutassuk a magyar irodalom, történelem és néprajz értékeit. Támogatásra szorulnak könyveink, ezért folyamatosan pályázunk.

– A koronavírusnak „köszönhetően” ezekben a hetekben, hónapokban zárva vannak a könyvesboltok…

– Sajnos, a könyvszakmában most elég szomorú a helyzet, bár háromszorosára nőtt az online könyvvásárlás, ami két dolgot jelenthet: egyfelől azt, hogy az emberek szívesen vesznek azért még könyvet, a másik pedig egy átfogóbb, nagyobb volumenű változásra utal, azaz alapvetően megváltoznak a vásárlási szokások! A márciusban, áprilisban – főleg a Költészet napi és a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál idején –, valamint a májusban elmaradt könyvbemutatóinkat szeptemberben tartjuk meg, addig a Facebookon szorosabb kapcsolatot ápolunk olvasóinkkal. 

– Akiket addig milyen kiadványokkal örvendeztet meg?

– Sok szerzőm kerek évfordulós. Megjelentetem a hetvenöt éves Kiss Gy. Csaba, Monostori Imre, Szörényi László műveit – némelyiküktől többet is –, a nyolcvanesztendős Tamás Menyhért új verseit, a nyolcvanöt esztendős Juhász Antal szegedi professzor néprajzi tanulmánykötetét, de Ágh István és Lukács Sándor új verseit, valamint Pusztay János nagyszerű nyelvészünktől az ugor–török háború második, átdolgozott kiadását, s a Magyar esszék sorozatban Gróh Gáspár és Cseke Péter 
könyveit.

(Temesi László)