Ugrás a tartalomra

„A fa gyertyácskái kigyúltak”

2015. december 06. vasárnap
Gyönyörű koncert után gyújtották meg az első gyertyát a Vojnovich?Huszár-villában
„A fa gyertyácskái kigyúltak”

Advent a várakozás ideje. Az adventi koszorún meggyújtott, hitet, reményt, szeretetet és örömöt jelképező gyertyák ráhangolnak minket arra, hogy átvizsgáljuk életünket és felkészüljünk Jézus eljövetelére. A budatétényi Vojnovich–Huszár-villában az ünnepre való lelki készülődésben az Egri&Pertis duó négykezes zongorajátéka segítette a hallgatóságot.

Különleges koncertélmény részese lehetett az, aki még helyet kapott advent első vasárnapján a karácsonyi hangversenyre. Az esten Egri Mónika és Pertis Attila olyan zenei csemegékkel lepte meg a közönséget, mint a dán Carl Reinecke-től játszott részletek a Diótörő és egérkirály című műből, amelyet a szerző három évtizeddel korábban komponált, mint ahogy megszületett Csajkovszkij Diótörője. Felcsendült néhány részlet Liszt Ferenc az unokájának írt Karácsonyfa című ciklusából (a Pásztorok a bölcsőnél, A fa gyertyácskái kigyúlnak és a Psallite), és a Hull a pelyhes fehér hó kezdetű ismert és népszerű gyermekdal négykezesre készült variációi (Walter Gieseking XX. századi zongoraművész műve, melynek szerényen a Játék egy gyermekdallal címet adta a művész). A koncerten, amely Csajkovszkij Diótörő szvitjével zárult, elhangzott Respighi Hat kis darabja és Niels Wilhelm Gade Indulók négy kézre (Op.18.) című műve is. A hangverseny külön érdekességeként említhetjük, hogy a darabok eljátszása előtt Pertis Attila bemutatta a közönség számára kevéssé ismert művek szerzőit és a darabok keletkezésének hátterét. A nagy sikerű koncert végén a művészek ráadásként kétszer is visszaültek a zongorához: eljátszották a Diótörő legnépszerűbb tételét, az Orosz táncot, majd a Reger által feldolgozott Csendes éj (Weihnachtslied) muzsikájával búcsúztak el a közönségtől.

Az ünnepi programon az adventi koszorú első gyertyáját Karsay Ferenc polgármester gyújtotta meg, aki elmondta lapunknak, hogy nagyon szereti az évnek ezt az időszakát. Úgy érzi, az évek múlásával egyre közelebb kerül a karácsonyvárás valódi üzenetéhez. Hozzátette: örömet okoz számára a várakozásban eltöltött négy hét, amelynek most már a gyermekein és saját magán kívül a nyilvánosság is része lett.

A koncert a Budatétényi Polgári Kör szervezésében, Budafok-Tétény önkormányzata támogatásával valósult meg. (Tamás Angéla)