Ugrás a tartalomra

A Felvidéken járt a Bartók

2018. augusztus 21. kedd
A Bartók iskola hetedikes diákjainak kirándulása a Határtalanul program támogatásával
A Felvidéken járt a Bartók

A Felvidéken járt a Bartók

Nagy öröm ért bennünket, a Bartók iskola hetedikeseit év elején: a Határtalanul pályázaton sikerrel jártunk, ezt köszönhetjük osztályfőnökeink elszántságának. Így az év végi tanulmányi kirándulásunk három napján bejárhattuk a Felvidék egy részét: a Szepességet és a bányaváro-sokat.

Első napunkon Körmöc-, majd Selmecbánya múzeumait látogattuk meg, amelyekben megismerkedhettünk az arany- és ezüstbányászat rejtelmeivel. Besztercén önállóan tekinthettük meg a belvárost és annak nevezetességeit. Késő este fáradtan érkeztünk meg a Krasznahorka melletti szállásunkra, ahol bár két épületben laktunk, de nagyon jól éreztük magunkat. Házigazdáink bőségesen elláttak bennünket élelemmel.
A második napunk programját sajnos jelentősen meghatározta a hideg, esős idő, így nem gyönyörködhettünk az Alacsony-Tátra hófödte csúcsaiban, és Lőcse városával is esernyősen, szinte vacogva ismerkedhettünk meg. Az esőzés miatt a szepesi vár helyett a késmárkit kerestük fel aznap délután idegenvezetőnkkel, aki született felvidékiként mindent tudott a tájról, annak történeteiről, kultúrájáról, s ráadásul gyönyörű palóc tájszólásban is beszélt.
Utolsó napunkon egy pelsőci általános iskolában jártunk, ahol nagy szeretettel fogadtak bennünket, s megismerkedhettünk nemcsak az épülettel, s az iskola tanulóival, tanáraival, hanem a környék nevezetességeivel is.
Hazafelé utunk Kassára vezetett, ahol megkoszorúztuk II. Rákóczi Ferenc sírját a gyönyörű gótikus dóm altemplomában, majd a Rodostó-házban meghallgattunk egy emlékezetes tárlatvezetést a fejedelem életéről és emléktárgyairól.
Az esti órákban a sok utazástól elcsigázottan, de élményekkel feltöltődve érkeztünk haza.

A Budapest XXII. kerületi Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Ált. Isk. hetedikesei