Ugrás a tartalomra

A forradalom lángjai

2022. március 25. péntek
Fáklyás felvonulás Klauzál Gábor emlékére
A forradalom lángjai

Fáklyás emlékmenet indult március 11-én 18 órakor a Klauzál-villától a Klauzál Ház előtt álló Klauzál Gábor-szoborig az 1848. március 15-i forradalom és Klauzál Gábor egykori miniszter tiszteletére.

Klauzál Gábor politikus, ügyvéd, miniszter, kistétényi birtokos, a reformországgyűlések ellenzékének kiemelkedő alakja, a Batthyány-kormány földművelés-, ipar- és kereskedelemügyi minisztere. Miniszterként egyezkedő, mérsékelt politikát képviselt, fellépett a szélsőséges, az udvarral szakítani kívánó politika ellen. Egészségi állapotára hivatkozva a fegyveres harcok kezdetén visszavonult birtokára és gazdálkodott. Az 1850-es években Kistétényben (mai Budatétény) vásárolt magának telket, amelynek nyári lakjában élt családjával 1850-től 1866-ig, s a környező birtokán szőlőjét művelte. 1861-től bekapcsolódott Deák Ferenc oldalán a kiegyezéshez vezető folyamat előkészítésébe. Szellemi örökségét kerületünkben a Klauzál Gábor Társaság ápolja.

A Klauzál-szobor előtti megemlékezésen Hódi Szabolcs, a Klauzál Gábor Társaság titkára elmondta, hogy az alkotás Klauzál Gábor első, önálló egész alakos bronzszobra, amelynek alkotója Benedek György Munkácsy-díjas érdemes művész. – Tizedik alkalommal jöttünk itt már össze a Klauzál Gábor-szobornál, egyébként 2006 óta emlékezik meg a Klauzál Társaság Budatétényben az 1848. március 15-i eseményekről – idézte fel Hódi Szabolcs. – Kezdetben a Klauzál-villánál, az ott állított emléktáblánál róttuk le tiszteletünket. Megtartottuk azt a helyszínünket is, hiszen onnan indult a fáklyás menet – mondta el a megemlékezőknek. Ezt követően koszorút helyezett el a szobornál a Klauzál Gábor Társaság, a Budatétényi Polgári Kör, Budafok-Tétény önkormányzata nevében pedig Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester. A megemlékezésen 1848-as katonanótát énekelt és tárogatón játszott Ambrus Károly, a Klauzál Gábor Társaság tagja.

(Klauzál Gábor Társaság – VH)