Ugrás a tartalomra

A főváros legjobb programja lett a Pincejárat

2021. július 10. szombat
Élő zene, koktélok és pinceséták
A főváros legjobb programja lett a Pincejárat

Nagyon sokan voltak kíváncsiak a júliusi Budafoki Pincejárat programjaira, többen úgy is nyilatkoztak, ez volt a főváros legjobb programja a múlt hétvégén. A Hermann Ottó Intézetnek köszönhetően ingyenes kisbuszjáratok segítették a látogatók kényelmes utazását a helyszínekre.

A sok hagyományos program mellett (mint a Törley Pezsgőmanufaktúra és Látogatóközpontban tett pinceséta, a Borköltők Pinceétteremben megrendezett Pincekvíz és a Barlanglakás Emlékmúzeumban minden egész órában tartott tárlatvezetés) több újdonság is várta a látogatókat a júliusi Budafoki Pincejáraton. Új helyszín volt a Borliget, ami nem is volt annyira ismeretlen a helyi lakók számára, hiszen a 30. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon már nagy népszerűségnek örvendett ez a ligetes-árnyas kóstolóhelyszín. A Városháza és a rendőrség közötti tér ezúttal pihenőparkká alakult át, ahol budafoki borokból és pezsgőkből készített különleges koktélokat a Porta 22 két tulajdonosa. A kóstolást követően a közönség szavazhatott, hogy melyik ital ízlett nekik a legjobban. A nyertes nedű a Sangria koktél lett. A nagy érdeklődés miatt most két tematikus sétát hirdettek meg a szervezők, az egyiket Garbóci László, a másikat a helytörténeti tanfolyam egyik végzőse, Vágvölgyi Anikó vezette. A találkozó a nemrégiben átadott Magdolna Udvarban volt, innen a most felújított Nepomuki Szent János-szoborhoz sétáltak a látogatók, majd a Borligetben zárult a történelmi utazás.

Borkóstolóval egybekötött finomságok és élő zene várta a látogatókat a Várszegi Pincészetben is. A júliusi pincejáraton a korábban megrendezett tehetségkutató elődöntősei, a Hütter Dóra Acoustic zenélhetett a Várszegi Pince udvarán. Pincesétákat vezetett Békés Imre is a Záborszky Pincében, ahol a történelmi hordósort, a Mesterségek Múzeumát, a magyarországi borvidékek építészettörténeti emlékeit és az egykori Pestiskápolnát is megnézhették az érdeklődök. A gyönyörűen felújított belső udvaron egész nap finom ételekkel és budafoki borválogatással várták a látogatókat. A délutáni órákban a RedWhite duó zenélt a közönségnek. A csellósok a klasszikus hangszereken modern muzsikát adnak elő évek óta, nagy sikerrel. Bitai Gergely sommelier budafoki borismereti „sétára” invitálta az érdeklődőket, a hét tételből álló borkóstolást egy kis történelmi visszatekintéssel színesítve. A Pincejárat 2021-es Zenei Tehetségkutatójának győztese, a PROVE zenekar élő koncertet tartott este a Záborkszy udvarban, ahol percek alatt fergeteges hangulat alakult ki, sokan táncoltak és énekelték a fiúk slágereit.

(Viszkocsil Dóra)