Ugrás a tartalomra

A gyógyítás szolgálatában

2015. július 19. vasárnap
Egészségügyi dolgozóink számára tartott ünnepséget az önkormányzat. A Semmelweis-nap kapcsán a kerületi egészségügyet érintő kérdéseinkkel Szepesfalvy Anna alpolgármestert kerestük meg
A gyógyítás szolgálatában

A gyógyítás szolgálatában

Szepesfalvy Anna alpolgármester ünnepi beszédében megemlékezett az anyák megmentőjéről, a XIX. században gyógyító Semmelweis Ignácról, majd fáradhatatlan, kitartó munkájukért köszönetet mondott az orvosoknak, asszisztenseknek, ápolóknak, védőnőknek, valamint az ő munkájukat segítőknek. Hangsúlyozta, hogy Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata fontosnak tartja a magas színvonalú egészségügyi ellátást, azon belül is az egészségmegőrzést, ezért minden évben jelentős anyagi támogatást nyújt az egészségügyi intézmények fejlesztéséhez. Példaként megemlítette a Káldor Adolf Szakrendelő rekonstrukciós munkáit, valamint a tüdőgondozó és a pszichiátriai, addiktológiai gondozó felújítását.
A magyar egészségügy legnagyobb ünnepén kerületünk önkormányzata Egészségügyért díjjal tüntette ki Guba Etelka körzeti ápolót, dr. Tihanyi Gyöngyi háziorvos asszisztensét és Pintér Lászlóné védőnőt, a Káldor Adolf utcai rendelő intézményvezető-helyettesét.

Nyugdíjba vonulásuk alkalmából, és a kerületünkben végzett példaértékű, kiemelkedő szakmai munkájukért emlékérmet adományozott dr. Czigány Margit gyermekorvosnak, dr. Lányi Péter háziorvosnak és dr. Lányi István nyugalmazott orvos igazgatónak, háziorvosnak. A kerületi kitüntetéseket és érmeket Németh Zoltán, Zugmann Péter és Szepesfalvy Anna alpolgármesterek nyújtották át a díjazottaknak.

A sebészeten asszisztensként dolgozó Séder Ferencné lelkiismeretes munkáját, kiemelkedő szakmai tudását és emberséges magatartását dr. Záray Gyuláné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara budapesti területi szervezetének elnöke köszönte meg elismerő oklevéllel.

A hagyományoktól eltérően idén az óvodások köszöntötték az egészségügyi dolgozókat: a Tündérkert Tagóvoda Aranyhalacska csoportja kedves műsorral lepte meg a megjelenteket. Az állófogadással záródó ünnepségen a Kempelen Farkas Gimnázium kilencedikes diákjai, Nyisztor Virág és Nádor Balázs konferáltak.

(Tamás Angéla)


Sok a pozitív változás, de a tennivaló is

A Semmelweis-nap kapcsán a kerületi egészségügyet érintő kérdéseinkkel Szepesfalvy Anna alpolgármestert kerestük meg

A gyógyítás szolgálatában

– Milyen a kerület egészségügyi helyzete?
– A Semmelweis-nap jó lehetőséget nyújt áttekinteni, hogyan is állunk az egészségügy területén, és arra is, hogy megünnepeljük azokat, akik vigyáznak ránk és segítenek nekünk, amikor nem vagyunk túl jó bőrben. A kerület ötvennégyezer lakosának gyógyítását közel száznegyven szak- és háziorvos látja el a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézetben és a háziorvosi rendelőkben. A lakosság hatoda gyermek, rájuk még külön tíz gyermekorvos, négy fogorvos és húsz védőnő vigyáz. Az önkormányzat támogatásával a Káldor Adolf Szakorvosi Rendelőintézet külső munkálatai befejeződtek, idén megújul a belső környezet, a burkolatok és a rendelők, az akadálymentesített új vizesblokkot pedig már át is adtuk. Májusban egy civil egészségügyi vállalkozás segítségével két új háziorvosi rendelő készült el, és jelentős beruházás volt a tüdőgondozó és a pszichiátriai, addiktológiai gondozó felújítása is, amely a XI. kerülettel együttműködve valósult meg. Pár éve új, digitális röntgengépet vettünk, amelynek használatakor kisebb sugárterhelés éri a beteget. Idén 50 millió forintot fordítunk korszerű műszerekre. 
– Mindenhol az önkormányzat működteti a szakorvosi rendelőt?
– Az alapellátás kötelező feladat, amelyre idén közel 320 millió forintot fordítunk. A szakrendelő üzemeltetetését azonban önként vállaltuk, mert úgy gondoltuk, hogy az itt élőknek a szakellátását, egészségmegőrzését, illetve a prevenciót nagyban segíti, ha helyben van a szolgáltatóközpont. Nekünk is nagyobb a rálátásunk, ezért könnyebb biztosítani a magasabb színvonalú egészségügyi ellátást.
– Kívülről nézve is jól állunk?
– A tiszti főorvos asszony véleménye szerint is sok pozitív változás történt a kerületben, de még bőven van javítanivalónk. A nők körében kiugróan magas a daganatos megbetegedések okozta haláleset, ezért ezúton is szeretném arra biztatni a hölgyeket, hogy használják ki a lehetőségeket, rendszeresen menjenek nőgyógyászati és mammográfiai szűrésre, mert ha időben felfedezik a bajt, jobbak a gyógyulás esélyei. A magunk egészségéért mi vagyunk felelősek, az orvosok ebben csak a partnereink lehetnek.

(T. A.)