Ugrás a tartalomra

A hónap művésze

2015. november 13. péntek
November hónap művésze: Kaszás Réka festő
A hónap művésze

Kaszás Réka a Kisalföldön, Kónyban töltötte gyermekkorát. Az általános iskola befejezése után 14 évesen került fel Budapestre, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola festő szakára. Később felvételt nyert a Képzőművészeti Egyetemre, ahol 2001-ben diplomázott középiskolai rajz- és művészettörténet tanárként, később pedig 2015-ben művészetterapeuta képesítést szerzett. Számos területen kipróbálta magát, gyermekkiadványokat illusztrált és szerkesztett, tanít.
 
Férjével, aki ugyancsak festő, 9 évvel ezelőtt költöztek a kerületbe. Három gyermekükkel élnek Budafokon. Tagja az ARTÉR Művészeti Egyesületnek, és a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének. 2015-ben elnyerte a XXII. kerület Önkormányzatának Művészeti ösztöndíját.
A művészet számára nem csupán annak eszmeiségéről szól, hanem a technikai tudás elsajátításáról és átadásáról is.
2012-ben indult el a Nyitott Műterem, a Záborszky kúriában található kollektív műtermükben, ahol minden korosztály alkothat számos kiváló budafoki képző- és iparművész közreműködésével.
Manuális technikával, ecsettel- festékkel dolgozik, a képeken a felületi játékok, a matéria tulajdonságait kihasználva, játszva vele, a kitakarás, a maszkolás eszközeit használva dolgozik. A lokális környezet ellentmondásait észrevéve, feltérképezve alakulnak ki a majdani képek, festmények vázai, témái.
Modernnek mondható és hagyományos festészeti eszközök ötvözésével teremti meg képei fiktív látványvilágát. A figurális elemek, lágy, pasztózus festésmódja oldja az absztrakt felületek kemény éleit, homogén statikusságát.
Az általa megfogalmazott tájakkal, terekkel nem illúziót szeretne kelteni, sokkal inkább valós helyzeteket bemutatni. Több képének alapjául szolgált Budafok.
 
Számos csoportos kiállításon szerepelt, de több egyéni kiállítással is büszkélkedhet. Fontos számára a művészeti értékek megőrzése, ezek mentén kívánja folytatni alkotómunkáját. Ehhez kívánunk sok sikert és jó egészséget!

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2015/11/20/a-honap-muvesze-kaszas-reka/