Ugrás a tartalomra

A jövő iskolája Budafokon

2015. március 26. csütörtök
Magas rangú külföldi elismerést kapott a Gádor Általános Iskola ökoprogramja
A jövő iskolája Budafokon

A Gádor Általános Iskola három diákja és három pedagógusa a németországi Bonnban, a Rajnai Friedrich-Wilhelm Egyetem dísztermében vehette át az Agenda 21 környezetvédelmi díj 3-as, legmagasabb fokozatát. A kitüntetés tartalmazza a név jogos használatát, az iskola falára felszerelhető táblát és zászlót.

Az „Agenda 21 – a jövő iskolája” megtisztelő kitüntetést a Gádor iskola az eltelt három év környezetvédelmi tevékenységének köszönheti.

– Az elmúlt 14 évben a Gádor Általános Iskolának ez az ötödik olyan környezetvédelmi díja, amelyben a bonni testvériskolánkkal, az Emilie-Heyermann Reáliskolával közösen részesültünk az Észak-rajna-vesztfáliai Környezet- és Természetvédelmi Akadémia felhívására benyújtott pályázattal – mondta Békyné Csabai Éva intézményvezető-helyettes, a projekt vezetője. A kampány 2001-ben indult és hároméves ciklusonként kell az iskoláknak beszámolniuk környezetvédelmi tevékenységükről. A neves tagokból álló zsűri bírálja és fogadja el minden harmadik év végén a benyújtott dokumentációt. A díjat Bonn polgármester asszonya, Gabriele Klingmüller,  Jürgen Fohrmann, az egyetem rektora és Norbert Reichel, az oktatási minisztérium képviselője adta át. A Gádor Általános Iskolában ökoszakkör működik alsós és felsős diákoknak, akik közösen dolgoznak projekteken és mutatják be azokat a többieknek. Nagy Zsófia gádoros diák a díjátadáson úgy nyilatkozott: nagyon örül, hogy ismét iskolájuk nyerte el a címet. A kedvenc iskolai rendezvénye a családi egészségnap, a víz világnapja és a békamentés, amelyeken a szüleivel együtt szokott részt venni. A németországi díjátadón minden ökoiskola képviseltette magát, így a pedagógusok egymástól is tanulhattak különféle környezetvédelmi praktikákat. Az elismerés átvétele után plakátkiállításon mutatkozhattak be az iskolák. A Gádor iskola standjánál újrahasznosított hulladékokból készült játékokat is kipróbálhattak a résztvevők. 

Viszkocsil Dóra