Ugrás a tartalomra

A kommunizmus áldozataira emlékeztünk- Videóval frissítve!

2019. február 26. kedd
A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartottak megemlékezést február 24-én, Budafok-Tétény önkormányzatának szervezésében a Városháza dísztermében.
A kommunizmus áldozataira emlékeztünk- Videóval frissítve!

Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere köszöntötte a megjelent vendégeket, önkormányzati képviselőket, a kerület díszpolgárait.  

Külön köszöntötte Balog Zoltán miniszterelnöki biztost, aki ünnepi beszédében hangsúlyozta: ,,Amikor közel engedjük az áldozatokat a szívünkhöz, a lelkünkhöz, akkor részévé válnak az életünknek, közösség jön létre.”  

A miniszerelnöki biztos a mai meg nem értés okairól, valamint a kommunizmus borzalmainak felelőseiről beszélt: ,,Nyugat-Európa döntéshozóira azt mondhatnánk, hogy Nyugat-Európa kulturális elitje nem érdekelt abban, hogy feltárja a kommunista diktatúra borzalmait. (…) Nem csak áldozatok és tettesek vannak még közöttünk, hanem azok a társutasok, akik Nyugat-Európában igazolták a kommunista rendszereket és azok bűneit. Mintha egyedül hagytak volna bennünket ezzel a teherrel és ezért azt sem értik, amikor a szuverenitásunkért, a szabadságunkért, saját életünkért aggódunk. Éppen ezért elutasítjuk az úgy nevezett nyitott társadalmat, amelyiknek a nevében tömegével akarnak beengedni olyanokat, akiknek más a kultúrájuk és mégis nálunk remélnek jobb életet.”

Az ünnepségen Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, arra hívta fel a figyelmet, hogy a kommunizmus a mai napig szedi áldozatait. Beszédében a kommunizmust egy olyan messianizmushoz hasonlította, melynek fő jellemzője az erőszak. ,, Az egyik legsúlyosabb csapdája ma az európai és a nyugati gondolkodásnak, amikor bocsánatosnak akarja minősíteni az egyik totalitarizmus az egyik messianizmus bűneit a másikkal szemben. Az erőszak és erőszak közötti ilyen fajta különbségtétel elfogadhatatlan.”  

Kiemelte, az emlékezetpolitika nem a múltról szól, hanem a jövőről. 

Szász Lajos a Budafoki Református Egyházközség lelkésze Dr. Takács Pál, a kerület orvosa és ’56-os hőse életútját bemutatva tárta fel a kommunisták kegyetlen vétkeit.

Az ünnepség befejezéseképp a meghívott díszvendégek, az önkormányzati vezetők, állami, egyházi és civil szervezetek képviselői, valamint a pártok kerületi képviselői megkoszorúzták a Városház téri ’56-os emlékművet és Dr. Takács Pál emléktábláját.

 

Fotó: Kocsis Zoltán