Ugrás a tartalomra

A következő öt év kulturális eseményei

2022. július 04. hétfő
Második ciklusát kezdi Gazdik István a Klauzál Gábor Művelődési Központ élén
A következő öt év kulturális eseményei

Második ciklusát kezdi a Klauzál Gábor Művelődési Központ élén Gazdik István, miután pályázatát a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta. A kommunikáció szakos bölcsész és művelődésszervező andragógus végzettségű igazgató több mint negyven éve foglalkozik közösségekkel, így nem csoda, hogy mára ez már életmódjává vált. Csapatával értéket és élményt szeretne nyújtani a Klauzál Házban, a Cziffra György Közösségi térben, a Barlanglakás Emlékmúzeumban, a balatonakali táborban és a nemrég megnyílt Magdolna Udvarban.

A következő öt évben hangsúlyosabbá kívánja tenni a „ház” szolgáltató jellegét, és célul tűzte ki, hogy az intézményhálózat elnyeri a komoly rangot adó, nagy presztízst jelentő, minősített közművelődési intézmény címet.

Gazdik Istvánnal újraválasztása kapcsán beszélgettünk.

– Honnan és milyen ismeretekkel érkezett a kerületbe öt évvel ezelőtt?

– Megpályáztam a Klauzál Ház vezetését, de bevallom, keveset tudtam Budafok-Tétényről és a művelődési központot sem ismertem, mégis viszonylag könnyen otthon éreztem magam itt, amelynek oka lehet, hogy előtte tíz évig a gyáli Arany János Közösségi Ház és Városi Könyvtár vezetőjeként dolgoztam. Gyálon lakom, amely a XXII. kerülethez hasonlóan kisvárosi jellegű, jól élhető, szerethető település, erős lokálpatriotizmussal. Az átvett intézményrendszer lényegesen nagyobb, ahogy a kerület lakosságának száma is az ottani kétszerese, viszont a könyvtári szolgáltatás tőlünk függetlenül működik. Mostanra sikerült megbízható, jó kapcsolatot kialakítani a fenntartóval, az intézményekkel, a civil szervezetekkel, és úgy érzem, a látogatóinkkal is.

– A művelődési intézményhálózat vezetése mellett művelődésszervező szakmai szervezetekben is tevékenykedik, az országos szervezet felügyelőbizottsági tagja, a Magyar Népművelők Pest Megyei Egyesületének alelnöke, és az utóbbi években szakmai képzések és tanfolyamok oktatói feladatainak ellátására is felkéréseket kap. Mit tapasztalt, kerületünk hogy áll a kultúra közvetítése terén?

– Budafok-Tétény önkormányzata messze túlteljesíti a törvényi előírásokat, amikor a közművelődés, a kultúra, a civil szektor támogatásáról van szó. Nagyon jó feltételekkel dolgozunk, a fenntartó önkormányzat biztosítja, hogy minőségi munkát tudjunk végezni. Annak megítélése azonban, hogy az elvégzett munka mennyire minőségi, nem a mi dolgunk, hanem elsősorban a tisztelt nagyérdemű közönségé, illetve a fenntartóé. Remélem, hogy az a programkínálat, amellyel kiváló kollégáimmal rendre jelentkezünk, színvonalas, értéket közvetítő és élményeket adó.

– Hogy lehet megfelelni a mai kor elvárásainak?

– Fontos, hogy őrizzük a hagyományokat és az értékeket, de emellett gyorsan és rugalmasan reagáljunk a társadalomban megjelenő, új kihívásokra. A covid megjelenése teljesen átrajzolta a kultúrafogyasztás szokásait, ezért sürgősen át kell gondolnunk a marketingtevékenységünket, hogyan, milyen kínálattal akarunk és tudunk eljutni a látogatóinkhoz. Olyan választékkal kell előállnunk, amelyben mindenki megtalálja a szívének kedves programokat úgy, hogy azáltal az életminősége is javuljon.

Tamás Angéla