Ugrás a tartalomra

A kultúra és a bor ünnepe Budafok szívében

2015. szeptember 09. szerda
Húsznál több helyszín, három színpad és félszáz program közül választhatott idén az, aki részt vett a 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválon
A kultúra és a bor ünnepe Budafok szívében

A borongós idő ellenére sokan összegyűltek a Savoyai Jenő téren, hogy részt vegyenek a 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál megnyitóünnepségén szombaton. A hivatalos megnyitót követően azonban nemcsak az időjárás fordult kedvezőbbre, de huszonhat év egyik leglátványosabb felvonulása is elkezdődött. A sort a már megszokott szőlőkoszorús lovas kocsi vezette, mögötte a Szupernovák Mazsorett csoportja és a Budafoki Fúvósegylet menetelt. A színpompás ruhákba öltözött, több mint harminc bor- és pezsgő lovagrend, valamint a testvérvárosi delegációk után a szlovén fúvószenekar vonult muzsikálva, őket a Nádasdy iskola néptánccsoportja és a Reneszánsz Hölgyek követték. A sort közel száz táncossal és zenésszel a Bonn testvérváros díszegyenruhába öltözött városkatonai alakulata zárta. A fesztiválozók egészen a Záborszky pincéig követhették a felvonulókat, ahol a Nádasdy néptánccsoport bemutatója előtt Karsay Ferenc polgármester koccintásra invitálta a résztvevőket.

A kultúra és bor ünnepe egyébként már pénteken elkezdődött, hiszen a Lics pincei kiállítás megnyitója után félóránként nyílt egy-egy tárlat, este pedig a Dohnányi Szimfonikus Zenekar adott nagy sikerű koncertet a Klauzál Házban. Szombaton azután egész napos gyermekprogramok várták a legkisebbeket, délutántól éjszakáig a Borudvaron fesztiválzenekarok, a Pezsgő téren a pop- és tánczene képviselői, a Fröccs teraszon pedig dzsessz- és blueselőadók léptek fel. Eközben majd’ egy tucat pincében szerveztek pincesétákat, zenés programokat és vendéglátást, a Kossuth Lajos utcán kézművesek árulták portékáikat, a borászok boraikat és pezsgőiket, mások lángost, kürtős kalácsot vagy koktélokat kínáltak a fesztivál vendégeinek. A civil szigeten a környezetvédelmet szem előtt tartó látogatók a kreatív újrahasznosítás lehetőségeiről, a felelős étkezés és a környezettudatos éttermek ismérveiről kaptak felvilágosítást. Új színfoltként jelent meg a fesztiválon a Művész utca, ahol az érdeklődők térinstallációkon keresztül ismerkedhettek meg Budafok-Tétény művészeivel és alkotásaival.

A fesztivál egyik különlegessége volt, hogy a Chevaliers Törley Pezsgőrend újdonsült tagja, Borsos Gergely szablyával nyitott ki fél perc alatt 23 pezsgőt. (Tamás Angéla)

(VH)


A kultúra és a bor ünnepe Budafok szívében