Ugrás a tartalomra

A láb mindig kéznél van

2020. április 09. csütörtök
Többnyire futással tartják karban magukat a budafoki élsportolók
A láb mindig kéznél van

Szombattól érvénybe lépett a kijárási korlátozás, ami azért mégsem kijárási tilalom. Annyiban enyhébb, hogy egyénileg a szabadban is lehet végezni sporttevékenységet, az uszodák azonban bezártak, és természetesen a csapatsportokban is elképzelhetetlen a közös gyakorlás. De ettől még nem áll meg az élet sem a Budafoki MTE feljutásra hajtó NB II-es labdarúgócsapatánál, sem az egyéni sportok művelőinél.

A láb mindig kéznél van

Kovács Dávid, a BMTE csapatkapitánya 15 góljával vezeti az NB II góllövőlistáját, de két hete már nem növelheti góljai számát. Átmenetileg bezárt a bazár, szünetel a bajnokság. De az élet nem állt meg, állandó készenléti állapotban kell lenniük a játékosoknak, hátha újraindul a pontvadászat. Még ha erre ez idő szerint kevés is az esély.

– Minden a legnagyobb rendben. Van edzéstervünk, amit e-mailben elküld mindenkinek az edzői stáb, mindennap vannak egyéni edzések, erősítő, illetve futóedzések, továbbá a játékosok rendszeresen tartják a kapcsolatot egymással – mondta lapunknak a csapatkapitány.

Csere Gáspár az egyik legjobb magyar maratoni futó, 2:16,30 perces idejénél egyetlen aktív magyar atléta sem rendelkezik jobb eredménnyel. „Gazsi” – bár a BEAC sportolója, de tősgyökeres budafoki – ott volt a riói olimpián, és nem tett le arról, hogy Tokióba is kijusson. Még ha 2021-ben rendezik is az olimpiát.

– Szerencsére a mi sportágunk olyan, hogy kijárási korlátozás idején is űzhető, majdnem zavartalanul. Mondjuk, az atlétikai pályára nem lehet bemenni, ezért a résztávos munka jobbára szünetel, de parkokban, a Duna-parton bármikor és bármennyit futhatunk – mondta a 29 éves atléta, aki azért arról is beszélt, hogy a sportvilág „befagyása” pszichológiai problémákat is okoz.

– Megannyi sportágban egy kicsit eluralkodik ilyenkor a kilátástalanság, elvesztik a célt a szemük elől a sportolók, és ezt nehéz feldolgozni. Nekünk, hosszútávfutóknak is inkább a szinten tartás most a feladatunk, nincs értelme csúcsformába hozni magunkat, hiszen nem lehet tudni, mikor lesz a következő versenyünk. Hiszen az sem biztos, hogy augusztusban megtartják az Európa-bajnokságot. Azt viszont nem titkolom, hogy az olimpiáig még szeretném megjavítani a 2:16,30-as egyéni csúcsomat – hangsúlyozta.

Milyen az élet, a vasárnapi edzésén a Duna-parton Csere Gáspár szembetalálkozott a szintén ugyanott tréningező Gáll Andrással, a Trion SC korosztályos Európa-bajnok, sokszoros magyar bajnok többtusázójával, aki nem is olyan régen első lett 3000 méteren az országos ifjúsági atlétikai bajnokságon.

– Vívni most nem tudunk, az uszodák is bezártak, csak az egyénileg művelhető sportágakat gyakorolhatjuk – tájékoztatott Andris a kijárási korlátozás idején folytatott edzésmunkájáról. – Édesapám autóval kivisz a gyömrői lovardába, ott lovagolok, és készülök a lovasvizsgámra. Amellett itt Budafokon tudok futni, plusz vettünk egy futópadot, azon is futok. És a kertben lövök, szóval, nem állt meg az élet.

Mint ahogy Zombori Gábornak, az Andrisnál egy évvel idősebb, ifjúsági világbajnok úszónak sem. Bár úszni most nincs lehetősége Horváth Tamás tanítványának, otthon, a futógépen, és kint a szabadban is futással tartja karban a kondícióját.

– Szerencsére szeretek futni, nem úgy, mint az uszodai emberek többsége. És most, hogy süt a nap, még direkt jól is esik a kocogás a szabad levegőn – újságolta. Azért nem ártana, ha záros határidőn belül megnyitnák az uszodákat...

(Ch. Gáll András)