Ugrás a tartalomra

A lengyel–magyar barátság jegyében

2023. február 02. csütörtök
Mitrovits Miklós történész volt a vendége a kerületi lengyel önkormányzatnak
A lengyel–magyar barátság jegyében

Nem először járt Budafok-Tétényben Mitrovits Miklós történész, aki a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat meghívására egy történelmi versenyre érkezett kerületünkbe a tavalyi év utolsó harmadában. Irányításával két gimnázium (BNAG és KFG) tizedikes és tizenegyedikes diákjai adtak számot tudásukról, a 250 évvel ezelőtt első ízben megcsonkított Lengyelország történelméből. Mitrovits Miklós, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen tanító polonista a jelenkori történelmet kutatja, tudományos munkáiban Közép-Európa 20. századi történetével foglalkozik, de érdeklődésének középpontjában leginkább Lengyelország és a magyar–lengyel kapcsolatok állnak.

– Mikor kezdett mélyebben érdeklődni a lengyel történelem iránt?
– Történelem szakos egyetemi hallgatóként egy szemináriumi kirándulás alkalmával Lengyelországban jártam. Annyira megtetszett az ország, hogy itthon azonnal elkezdtem lengyelül tanulni. Soha nem késő egy új nyelvet megtanulni – szoktam mondani a diákjaimnak –, mivel én is bőven a húszas éveim közepén jártam, mikor belevágtam. A doktori tanulmányaim mellett lengyel szakra jártam a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Ennek köszönhetően fél évet a varsói egyetemen is tanulhattam, a disszertációmat pedig a lengyel szolidaritási mozgalomból  írtam. Így indult a „lengyeles” pályafutásom.

– Milyen kapcsolat fűzi a kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzathoz, esetleg Budafok-Tétényhez?
– Jó visszaemlékezni arra a négy évre, amelyet a Camponával szemben lévő kollégiumban töltöttem egyetemista koromban. Talán ezért is jövök olyan szívesen, amikor meghívást kapok egy-egy eseményre. Ágota (Kállainé Jakab Ágota a Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke) aktív életet szervez kulturális téren. A középiskolásoknak esszéíró versenyt, valamint több vetélkedőt tartottunk már, és Ágota felkérésére a covid időszak alatt online előadást is készítettem számukra.

– Erre a vetélkedésre is örömmel jött. Összeállította a felkészítő anyagot és a feladatsorokat, levezette a versenyt, és a zsűri elnöki tisztét is ellátta.
– Nem tanítok középiskolában, de a frissen érettségizett hallgatókkal találkozva azt tapasztalom, hogy Lengyelország megcsonkításáról keveset tanulnak a fiatalok, ezért szívesen vettem részt az esemény megismertetésében. A XVIII. században kétszer megcsonkították Lengyelországot, a harmadik alkalommal pedig szomszédjai teljesen szétosztották egymás között a maradék területet. Ez nagyon tragikus esemény volt a lengyelség történetében. Magyarország három részre szakadásához (XVI. század) hasonlatos, de nem ugyanaz, mert náluk egyáltalán nem maradt önálló lengyel állam. Lengyelországról 1918-tól beszélhetünk újra.

– 2007 óta március 24. a magyar–lengyel barátság napja. Milyen jelentőséggel bír ez a nap? 
– Az országszerte rendezett programsorozatok kiváló alkalmat teremtenek arra, hogy szélesebb körben is ismertté váljon Magyarországon a lengyel, Lengyelországban pedig a magyar kultúra.

Tamás Angéla