Ugrás a tartalomra

A magyar Forrest Gump

2022. augusztus 15. hétfő
Piringer László több mint 5000 kilométert futott az Egyesült Államokban
A magyar Forrest Gump

A kerületünkben nőtt fel, innen indult el világhódító útjára Piringer László, akit több helyen a világban a magyar Forrest Gumpként emlegetnek. A futás nem csak a szenvedélye, a segítőkészsége is ebben fejeződik ki a budafok-tétényi fiatalembernek: az egyéni expedíciója egyben adománygyűjtő akció is volt, 100 ezer rászoruló gyermeken segített.

– Ön az első magyar, aki egyéni expedíció keretében futott az Egyesült Államokban. Mikor és milyen útvonalon indult el?

– A menyasszonyommal együtt terveztük meg a logisztikát és az útvonalat, a híres 66-os úton és sivatagokon, hegyeken, indián rezervátumokon és több mint egy tucat államon át végig az Egyesült Államokban. 2021. március 15-én kezdődött a futás Los Angelesben. Több mint 5005 kilométert tettem meg, 78 nap után értem célba a New York-i Central Parkban.

– De nem csak Amerikát hódította meg! Ön az első, aki a valaha volt leghosszabb távot futotta le a Margitszigeten. A 173 kilométeres táv bejegyzett rekord?

– Igen! A margitszigeti rekordot a Fastest Known Time szervezet ismerte el, ez meg is tekinthető a szervezet honlapján.

– Az amerikai futása adománygyűjtő akció is volt egyben, amelynek eredményeként 100 ezer rászoruló gyerek kaphatott egy adag ételt. Honnan jött az ötlet?

– A futásomat mindig eszközként szeretném használni, hogy felhívjam a figyelmet fontosabb ügyekre. Nemcsak azért szeretnék futni, hogy teszteljem önmagam vagy rekordot döntsek, hanem felhívni a figyelmet azokra, akik figyelmet igényelnek és érdemelnek. Számomra kiváltság, ha segíthetek másoknak a szeretett sportágammal.

– Mit üzen a története a nagyvilágnak? Motivációs előadásokat tervez a jövőben?

– Az az üzenetem, hogy menj ki és tegyél valamit, ne csak ülj otthon, és nézd, ahogy elmúlik az élet a szemed előtt. Egyelőre nem tervezek előadásokat. Szeretnék megjelentetni egy gyerekkönyvet, ezen keresztül próbálom inspirálni a gyerekeket arra, hogy haladjanak előre az álmaik elérésében.

– Mennyire kötődik a kerülethez, lokálpatriótának tekinti magát?

– A XXII. kerületben nőttem fel. Imádom ezt a helyet, jelenleg is itt lakom. Szóval senki se lepődjön meg, ha futni lát az utcán! Szerintem nagyon fontos, szinte kötelező, hogy az ember a környezetét és a közösségét is támogassa a lakóhelyén.

(Sz.L.)