Ugrás a tartalomra

A magyar nemzet felemelkedéséért

2024. március 28. csütörtök
Fáklyás felvonulás Klauzál Gábor házától a volt miniszter szobráig
A magyar nemzet felemelkedéséért

Fáklyás felvonulással és koszorúzással emlékezett meg névadójáról a Klauzál Gábor Társaság március 14-én. A budatétényi Klauzál-villától induló emlékmenet Kossuth-nótákat énekelve érkezett meg a Klauzál Ház elé, hogy a reformkori magyar politikus, egykori miniszter szobránál fejet hajtson, és elhelyezze az emlékezés virágait.

A 2012-ben közadakozásból állíttatott, Benedek György Munkácsy-díjas szobrászművész által alkotott Klauzál Gábor-szobornál Markó László köszöntötte a menet résztvevőit, köztük Karsay Ferenc jelenlegi és Hajas Ervin korábbi polgármestereket. A civil szervezet titkára Petőfi Sándor szavait idézte, majd emlékeztette a jelenlévőket korábbi szónokukra, a két éve elhunyt Szász Erzsébetre és az élők sorából tavaly távozó elnökükre, Glattfelder Tamásra.

Ezt követően Ambrus Károly Kossuth-nótákat játszott tárogatóján, a dalokat pedig vele együtt énekelték a jelenlévők.

A koszorúzás előtt a Klauzál Gábor Társaság egyik alapító tagja, dr. Andrásofszky Csilla tartott emlékezőbeszédet a vér nélküli forradalomról, az azt követő másfél évnyi szabadságharcról és Klauzál Gábor ezekben betöltött szerepéről.

– Klauzál Gábor már a 30-as, 40-es évek reformországgyűlésein szerepet vállalt a szabadelvű ellenzék egyik vezetőjeként, és nagyszerű szónoklatokkal küzdött a szólásszabadságért, a polgárság jogaiért, a magyar nyelv hivatalossá tételéért, az örökváltságért és még számos ügyért, amelyek mind a magyar nemzet felemelkedését szolgálták.

Március 15-én ő is részt vett a Nemzeti Múzeum előtt tartott népgyűlésen, majd Nyári Pállal ő vezette a tömeget Budára, a Helytartó Tanácshoz. követelve a cenzúra eltörlését, a státuszfoglyok szabadon bocsátását. Az ő vezetésével jutottak el Táncsics Mihály börtönéhez, és a következő időszakban is az események főszereplője maradt – hangzott el az ünnepségen, amelyen a civil szervezet a névadójára emlékezett, ahogy minden évben.

Tamás Angéla