Ugrás a tartalomra

A megosztott öröm a legnagyobb öröm

2016. március 27. vasárnap
Hegedűs Endre zongoraművész leköti a gyerekek figyelmét
A megosztott öröm a legnagyobb öröm

Mi kell a zenéléshez a tehetségen túl? Hit. Hinni kell abban, hogy érdemes átadni a tudást. Hegedűs Endrét a hit is vezérli, amikor koncertet ad, méghozzá havi rendszerességgel budafoki-tétényi gyerekeknek, mint legutóbb pénteken, amikor a Cziffra Házban helyi általános iskolásoknak játszott klasszikus műveket. 

„Nem tudnám közvetíteni a hangokat, illetve üzenetüket, ha nem hinnék abban, hogy ez a feladatom” – tudtuk meg Hegedűs Endre Liszt- és Kossuth-díjas zongoraművésztől, aki még ennyi év után is – öt éve – lelkesedik, ha gyerekekről van szó, akik hónapról hónapra megtöltik a termeket a játékáért.

– Hogyan fogadják a klasszikus zenét? – érdeklődtünk a művésztől, hiszen köztudott, hogy a színházakban, koncerttermekben nem mindig tudnak a gyerekek végigülni egy-egy előadást.

– Fogékonyan. Amikor bejönnek a terembe, zajonganak, de mikor színpadra lépek, elcsöndesednek. Szerencsére olyan beszélőkével áldott meg a Jóisten, amivel magával tudom ragadni a legkisebbeket is. Csak mesterműveket játszom nekik, azzal a céllal, hogy elvigyem őket egy másik világba, ami szokatlan, de azért tetszik. Olyan az egész, mint egy mese, kis történetekkel még fűszerezem is a koncertet – válaszolta Hegedűs Endre.

Most többek között Mozart-, Beethoven-, Chopin-, Wagner- és Liszt-műveket adott elő a Kossuth-díjas művész, aki azt is elárulta, hogy legújabb lemeze a hónap végén jelenik meg, de már készül a következőre, ami meglepetés lesz. A budafoki-tétényi diákok legközelebb április 15-én találkozhatnak a zongoraművésszel egy rendkívüli zenei órán. (Temesi László)