Ugrás a tartalomra

A Megújuló Tradíciók Éve

2023. március 13. hétfő
Tíz alkalommal, tizennyolc helyszínen várja a vendégeket Budapest Bornegyede
A Megújuló Tradíciók Éve

Folytatódik a Budafoki Pincejárat programsorozat a XXII. kerületben márciusban. Minden hónap első szombatján lesznek látogathatók az eseménysorozat programjai Budafok lenyűgöző pincéiben, amelyek a tavalyi évben több mint 10 ezer vendéget vonzottak. Az önkormányzat munkatársai és a Pincejárat partnerei közötti szoros együttműködés révén valósulhat meg az is, hogy Budafok Budapest Bornegyedévé váljon.

– A Pincejárat olyan, mintha a közös gyermekünk lenne, nevelgetjük, formáljuk, időt és energiát fektetünk bele, és évről évre látjuk, ahogy cseperedik, fejlődik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy 2022-ben egy év alatt már több mint 10 ezer látogatója volt a rendezvénysorozatnak, felülmúlva ezzel minden eddigi látogatószámot – mondta el a Várszegi Pincészetben, a Budafoki Pincejárat egyik helyszínén tartott sajtótájékoztatón Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere. 

Hozzátette: 2022-ben új, vonzó programelemekkel is bővült a rendezvénysorozat. Tavaly debütált például a pezsgő- és borkóstoló csapatjáték, amit azok is élvezhetnek, akik csak szeretik a borokat, de nem feltétlenül szakértői a nedűknek. Új programelemek a kiállítások és zenei programok mellé felszolgált gourmet borvacsorák, összekapcsolva a bor élvezetét a gasztronómiával és a kultúrával. Számos partner, aki korábban csak egy-egy alkalommal vett részt a programokban – például a Sauska Pincészet vagy a Magdolna Udvar –, tavaly már folyamatosan fogadta a vendégeket. Az utóbbi azért is különleges, mert a kerületi kulturális élet szerves részét alkotó olyan helyszínről van szó, amely helytörténeti kiállítótérként helyet ad a kerületi képzőművészek kiállításainak is – hívta fel a figyelmet a polgármester. 

– A 2023-as program a Megújuló Tradíciók Éve címet viseli, ahol a több generáción átívelő pezsgő- és borkészítés, az új és a régi, a megújulás és a hagyomány találkozik – tájékoztatott Szepesfalvy Anna, Budafok-Tétény alpolgármestere. Elmondta: ebben az évben 10 alkalommal, 18 helyszínen, alkalmanként több mint 40 programmal várják a vendégeket a nyitott borospincékben és egyéb helyszíneken. A következő tavaszi program áprilisban lesz, amikor pincefesztivállal, fesztiválborokkal várják a vendégeket, májusban a Pincejárat részeként meghirdetett zenei tehetségkutató együtteseit, előadóit hallgathatják meg a résztvevők. A Kerület Napján, júniusban cuveé fesztivált tartanak, júliusban pezsgőfesztivált, augusztusban pedig helytörténeti rendezvényeket Egykor és ma címmel. A kerület legnagyobb borászati, gasztronómiai és kulturális rendezvénye, a Budafoki Pezsgő- és Bornapok idén is szeptember elején lesz, októberben kéknyelű fesztivált tartanak a helyi Soós István borászati középiskola tangazdaságában, ahol bemutatják a borászszakképzés múltját és jelenét is, Az idei két téli hónapban hagyományos programok várhatók, a november természetesen az újbor és az óvörös ünnepe, a decemberi Pincejárat pedig az advent jegyében telik.

(VH – MNO)