Ugrás a tartalomra

A mindent látó SZEM

2020. november 30. hétfő
Ismét elindult a Szomszédok Egymásért Mozgalom bűnmegelőzési program
A mindent látó SZEM

A Környezet- és Közrendvédelmi Bizottság által szervezett Duna-parti hulladékgyűjtési akcióhoz a XXII. kerületi rendőrkapitányság két körzeti megbízottja is csatlakozott néhány kollégájával. A Vasmacska Terasznál összegyűlt önkéntes civileket a munka megkezdése előtt Gombás István rendőr zászlós tájékoztatta a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM) nevet viselő társadalmi bűnmegelőzési programról.

Az Országos Polgárőr Szövetség által létrehozott, a rendőrséggel szorosan együttműködő SZEM célja a lakóközösségekben előforduló bűncselekmények megelőzése, korlátozása, a biztonságosabb életkörülmények kialakítása.

– Az állandó jelenlét elriasztja a bűnözőket, ezért ha idegen gépkocsit, illetve személyt látunk lakókörzetünkben, bátran „zaklassuk”. Írjuk fel az autó rendszámát, az ismeretlent kérdezzük meg, kit keres, miben segíthetünk. Ha nem tűnik őszintének a válasza, gyanúsnak találjuk a viselkedését, közöljük vele, hogy a területet a SZEM védi. Higgyük el, hogy aki rosszban sántikál, az szó nélkül elkotródik, mivel a bűnöző leginkább a lebukástól fél – beszélt az utcában zajló eseményeket figyelemmel kísérő lakók segítségnyújtásáról a 10. körzet megbízottja.

Hozzátette: fontos, hogy figyeljünk egymásra, a szomszédok védjék egymás birtokát, lakását, hétvégi házát, üzletét, gépkocsiját, amennyiben azok tulajdonosa nincs a közelben. Mivel Magyarországon a szomszédfigyelésnek rossz a kicsengése, hiszen ez a múltban a feljelentést vagy a besúgást jelentette, ezért választották a „Szomszédok Egymásért” elnevezést. A mozgalom a magánélet maximális tiszteletben tartása mellett segíti elő a bűnelkövetés megelőzését.

Azok csatlakozzanak a SZEM-hez, akik kötelezettséget vállalnak arra, hogy közvetlen szomszédjaik vagyontárgyain rajta tartják a szemüket, és amennyiben gyanús eseményt észlelnek, megbeszélik egymással, illetve jelzik a polgárőröknek vagy a rendőrségnek. A mozgalom egyesületté kíván válni, hogy a megfelelő biztonságtechnikai felszereléseket pályázati pénzből tudja beszerezni. A tagok nem fizetnek tagdíjat, megfelelő létszám esetén pedig az önkormányzat átvállalja a további költségeket – fogalmazza meg törekvéseit a Budafok-Tétény Polgárőrség.

(Tamás Angéla)