Ugrás a tartalomra

A Nádasdy megszeretteti a zenét

2017. március 30. csütörtök
Emszt András budafoki zeneszerző versenyművet írt a Budafoki Dohnányi Zenekarnak
A Nádasdy megszeretteti a zenét

Emszt András zeneszerző tavaly diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem mesterképzésén. Jelenleg a tanári szakot végzi, mert úgy gondolja, nemcsak a zeneszerzés kíván kreativitást, hanem a megtanítása is.

– Zongoristaként már többször felléptem a kerületben, de zeneszerzőként igazából most mutatkozom be a közönségnek. A Concertino zongorára és zenekarra című művemet a zeneakadémiai diplomakoncertemen már bemutattam, de alig várom, hogy azzal a zenekarral is eljátszhassam, amelyiknek írtam, méghozzá szülőhelyemen, Budafokon – mondta lapunknak Emszt András a Budafoki Dohnányi Zenekar koncertje előtti percekben.

– Zongora helyett miért a zeneszerzést választotta? 

– A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában hat éven át Batke Mártánál tanultam zongorázni, de emellett ugyanott Pócs Katalin zeneszerző improvizációs óráit is látogattam. Akkoriban született meg az első szerzeményem, amelyet a tanárnőnek mutattam be először. Zongoristaként felvételiztem a konzervatóriumba, de a középiskola utolsó évében már inkább a zeneszerzésre koncentráltam. Nagyobb perspektívát láttam benne, úgy éreztem, sokkal több lehetőséget kínál: írhatok zenét szólistáknak, zenekaroknak, de színházaknak, vagy akár a filmekhez is.

– Lehet a komponálást oktatni?

– A nagy zeneszerzők stílusait meg lehet tanítani, és a stílusgyakorlatok segítségével a különböző formákat is. Én is sok stílusgyakorlatot – például menüettet – írtam. A régebbi korok zenei nagyságaitól rengeteget tudunk tanulni, műveikből sok jó ötletet meríthetünk. Nem vagyok a híve annak, hogy nagyon beleszóljunk egy-egy tanuló darabjába, de más szerzők művein keresztül rá lehet világítani a hibákra vagy a jobb megoldásokra.

– A Zeneakadémián Vajda János Kossuth-díjas zeneszerző volt a mestere, zongorára pedig Prunyi Ilona Liszt Ferenc-díjas érdemes művész tanította, de mégiscsak a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában indult el a zene útján. Méltónak tartja az intézményt a Magyar Örökség díjra?

– Teljes mértékben, mert itt nagyon jófajta pedagógia és motiváció zajlik. Diákként abszolút a zenében létezhettem az iskola falai között, mindig volt valami új, valami érdekes – koncertek, versenyek vagy a Nemes László tanár úr által szervezett fertődi táborok –, ami előre vitt a pályán, és úgy látom, ez ma is így van. Legjobb barátaim is mind ebbe az iskolába jártak, és akikből nem lett muzsikus, kedvtelésből azok is zenélnek a mai napig. Egy zeneiskolának az a feladata, hogy megszerettesse a zenét, a hangszeren való muzsikálást, és ezt a Nádasdy iskola a legtöbb gyereknél el is éri.

(Tamás Angéla)