Ugrás a tartalomra

A pillanat értéke Czóbel Minkával

2021. április 29. csütörtök
Bíró Erzsébet lappangó verseket, kisprózákat gyűjt
A pillanat értéke Czóbel Minkával

Értékes könyv látott napvilágot a Költészet napja alkalmából A pillanat értéke címmel, Czóbel Minka tollából. Verseit, kisprózáit a budafoki kötődésű Bíró Erzsébet Franciska gyűjtötte vaskos kötetbe. Azért is értékes ez a könyv, mert a legtöbb Czóbel-mű itt olvasható először kötetben!

A pillanat értéke Czóbel MinkávalDe ki is az a Czóbel Minka, akiről bizonyára sokunk nem hallott még, pedig korának, a XIX. század végének és a XX. század elejének egy ismert és elismert költője, írója volt? Olyanok méltatták költészetét, írói munkásságát korabeli lapokban, mint Arany, Jókai, Ady, Babits, Heltai, Herczeg, Móricz és Mikszáth! Aztán sokáig elhallgatták, de most, egy évszázaddal később Bíró Erzsébet Franciska a felszínre hozta a poéta és író gyöngyszemeit, amiről, akiről így beszélt lapunknak:

– Czóbel Minka munkásságának fénykorát 1890–1914 között élte, ez idő alatt nyolc verseskötete, egy kisregénye és két novelláskötete jelenik meg, de francia fordításai is sikert aratnak. Korának egyik legműveltebb, legtájékozottabb és legsokoldalúbb költője, írója volt, aki művészi színvonalon zongorázott is – mondja az évekig Budafok-Tétényben a kereskedelemben dolgozó Bíró Erzsébet Franciska, aki arra a kérdésre, hogy talált Czóbel Minkára, így válaszolt:

– Sokat köszönhetek Urbán László irodalomtörténésznek, aki felhívta rá a figyelmemet és részt vállalt az anyaggyűjtésben is. De fia, a Budafokon élő Urbán Péter író is sokat segített a kötet megjelenésében. Örülök, hogy ilyen kincsekre bukkanhattam, hiszen amikor elkezdtem olvasni különféle régi újságokban, folyóiratokban verseit és kisprózáit, szinte mindegyik magával ragadott, olyan gyönyörűek és színvonalasak. Kár, hogy kevésbé ismertek…

Ezen próbál segíteni ez a könyv, amelyet a Kortárs Kiadó adott ki. Bíró Erzsébet Franciska új „kincsei” – Gulácsy Irén és gróf Bethlen Margit tollából – várnak megjelenésre.

(temesi)