Ugrás a tartalomra

A rejtély szívében

1970. január 01. csütörtök
Socha-Mészáros Karolina 15 ikonból álló festménytárlata a Klauzál Házban
A rejtély szívében

Február utolsó napjáig még megtekinthető Socha-Mészáros Karolina 15 ikonból álló festménytárlata a Klauzál Ház kamaratermében. A Rejtély szívében című ikonkiállítás evangéliumjeleneteket és szentképeket ábrázoló darabjai „ablakok”, amelyek a spirituális világba vezetnek, így a látogatóknak lehetőségük nyílik arra, hogy elmerüljenek a békében, a szemlélődésben és a szépségben.

A december elején megnyílt kiállítás középpontjában a megtestesülés misztériuma áll, utalva XVI. Benedek pápa karácsonyi homíliájára (2012.):
„Azt akarjuk, hogy ez az öröm minket is megérintsen: létezik az igazság. Létezik a tiszta jóság. Létezik a tiszta fény. Isten jó, és Ő a legfőbb hatalom minden más hatalom felett. Csak pusztán emiatt a tény miatt kellene örömöt éreznünk ezen az éjszakán, az angyalokkal és pásztorokkal együtt.”

A Krakkóban született Socha-Mészáros Karolinát már gimnazistaként is a művészetek két területe vonzotta: a zene és a képzőművészet. Zenei tanulmányait oboa szakon kezdte, majd az éneklés felé fordult. A svájci Neuchateli Zenei Konzervatóriumban tanult. Számos koncerten vett részt, énekpedagógusként pedig a zene szeretetét népszerűsíti a fiatalok körében.

A művészt a szépség, az igazság és a szemlélődés iránti szeretete vezette a krakkói Pápai Teológiai Akadémiára, ahol a szakrális művészet szakon megtanulta a festészet alapjait. 2018-tól két éven át ikonfestő műhelygyakorlatokon vett részt, és attól kezdve napjainkig több tucat, fatáblára festett, szakrális művet alkotott tempera technikával. Ezen a kiállításon ezekből a művekből láthatunk egy válogatást.

Socha-Mészáros Karolina többek között készített festményt Szent Cecíliáról, az egyházi zene, valamint e zene előadóinak és zeneszerzőinek fő védőszentjéről. Megörökítette a fényképészek védőszentjét, Szent Veronikát, kezében azzal a kendővel, amellyel a Golgotára vezető úton megtörölte Jézus vérző-verítékező arcát. Megfestette Illés prófétát és Szent Miklóst is, aki a lengyel néphagyomány szerint a csordások, vagyis a marhapásztorok védőszentje.

A Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat a még egy hónapig megtekinthető festménytárlattal lehetőséget kínál arra, hogy meghosszabbítsuk az örömteli, ünnepi időszakot.

Tamás Angéla

A rejtély szívében    A rejtély szívében