Ugrás a tartalomra

A rögtönzés szerelmese

2016. augusztus 05. péntek
Pély Barna és Jász Andris különleges koncertre készül a Promontorban
A rögtönzés szerelmese

Ritkán halljuk Pély Barnát duóban muzsikálni, ezért is várjuk különös izgalommal augusztus tizedikét, amikor Jász Andris szaxofonossal ad koncertet a Promontor kerthelyiségben.

A United frontembere jelen pillanatban leginkább új szólólemezére koncentrál, de a B the First ötödik születésnapjára is készül már, amelyet december 17-én ünnepelnek majd az Akváriumban. A zenekart legközelebb szeptember 8-án a Budapest Park színpadán láthatjuk, ahol az Anna and the Barbies-szal együtt ad koncertet. Anna és Barna közös fellépésének külön pikantériája, hogy mind a ketten november 26-án születtek.

– A budafoki koncerten mindkettőjük szerzeményei közül elhangzik néhány, vagy Pély Barna szerzői estjére számítsunk Jász Andris közreműködésével?

– Andrissal mindig egyenrangú partnerként zenéltünk együtt az elmúlt évtizedekben több színpadon is. Jól emlékszem, hogy amikor először láttam Paid Holiday nevű zenekarában, azonnal megfogott a játéka. Friss volt és inspiráló, ahogy ma is. Remélem, én is ennyire inspirálom őt. 

A rögtönzés szerelmese vagyok. Kevés olyan élményem van, mint amikor Andrissal együtt tudunk improvizálni. Amikor meghallom a szaxofonozását, új dolgok jutnak eszembe. Bízom benne, hogy ezen a koncertünkön a közönség is átérzi majd ezt, úgyhogy legyen a koncert meglepetés, mint ahogy az életben minden más is az.

– Jász Andris lemezén is közreműködik, az album címadó dalában ön játssza a gitárszólót. Szokványosnak számít a gitár és szaxofon párosítása?

– A zenében minden szokványos és semmi sem az. Ez volt az első alkalom, hogy stúdióban együtt játszottunk. Nagyon hasonló zenei hangzásokat szeretünk, és végre együtt valósítottuk meg egy közös ötletünket. Számomra nagyon fontos, hogy újabb zenei ötleteim legyenek. Ehhez nagy segítséget nyújt, ha a zenésztársakkal dolgozom együtt, legyen az a barátom, mesterem, tanítványom vagy egy olyan zenész, akivel épp tegnap találkoztam egy fesztiválon. Kereső ember vagyok, és fantasztikus embereket találok.

– Néhány éve azt tervezte, hogy önálló karrierbe kezd, ehelyett azonban megalapította a B the First formációt. Melyik felállás milyen lehetőségeket teremt?

– Soha nem felejtem el, hogy amikor elkezdtem zenélni, a nővérem azt mondta, mindig légy önmagad. Ezt a mottót próbálom követni. Születésem óta önmagamat keresem, és ezen az úton több állomás van. Attól, hogy néha mással zenélek, még ugyanaz az ember vagyok. Célom, hogy emberebb ember legyek. Játszhatok egyedül, a B the Firsttel vagy a Uniteddel, én mindig önmagamat keresem és találom meg.

A Kodolányi János Főiskolán is ezt szeretném átadni a tanítványaimnak. Azt tartom a legfontosabbnak, hogy megtanítsam őket arra, hogyan fejlesszék mindig tovább magukat szakmailag és emberileg egyaránt.

(Tamás Angéla)